Παρασκευή, 30 Ιούλιος 2021
Home / Καλλωπίζουμε / Tips / 5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια

5 λάθη που ταλαιπωρούν τα νύχια

Με τόσα πολλά και όμορφα χρώματα στα βερνίκια δύσκολα μπορούμε πλέον να αντισταθούμε στον πειρασμό. Τα πράγματα δυσκολεύουν όταν ο καμβάς, τα νύχια στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι υγιής. Και γι αυτό ευθύνονται συνήθως τα καθημερινά λάθη ή οι παραλείψεις μας.

Μάθημα ανατομίας: Γνωρίζοντας τη φυσιολογία των νυχιών είναι σίγουρο ότι θα κατανοήσουμε ευκολότερα και τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο ευάλωτα στις καθημερινές επιθέσεις. Η πλάκα του νυχιού, αυτό που εμείς αποκαλούμε νύχι, αποτελείται από νεκρά συμπιεσμένα κύτταρα με βασικό συστατικό την κερατίνη. Τα νύχια των χεριών μεγαλώνουν γρήγορα, περίπου 2,5 χλστ. το μήνα, σε αντίθεση με τα νύχια των ποδιών. Ο χρόνος, η κακή διατροφή αλλά και οι ορμονικές διαταραχές επηρεάζουν άμεσα την ανάπτυξη και καλή εικόνα τους. Tα εύθραυστα νύχια, συχνά, είναι ένδειξη έλλειψης πρωτεϊνών ή αναιμίας. Γι αυτό το λόγο οι ειδικοί συστήνουν ανά διαστήματα να τα αφήνουμε άβαφα ώστε να μπορούμε να εντοπίσουμε τυχόν αλλαγές στην καλή όψη και κατάσταση της πλάκας και να αναζητήσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται τη συμβουλή του γιατρού.

Ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε.

  1. Αφήνουμε τα νύχια μακριά , με αποτέλεσμα να γίνουν εστίες μικροβίων και μολύνσεων αφού ρύποι και σκόνες συσσωρεύονται στην κάτω πλευρά. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις το δέρμα στην περιοχή γύρω από το νύχι πρήζεται και πονάει. Φροντίζουμε , γι αυτό, να τα διατηρούμε τα νύχια και να τα καθαρίζουμε συστηματικά τόσο στην επιφάνεια όσο και στην κάτω πλευρά με τα ειδικά βουρτσάκια.
  2. Χρησιμοποιούμε τα νύχια σαν «εργαλεία» για να αφαιρέσουμε μια αυτοκόλλητη ετικέτα, να ανοίξουμε μια πλαστική συσκευασία ή , ακόμη χειρότερα, το κουτάκι αναψυκτικού. Το καλό σενάριο είναι να χαλάσει το μανικιούρ. Υπάρχει όμως και το κακό σενάριο. Το νύχι να κοπεί βαθιά στο δέρμα και να γίνει η αιτία για ακόμη πιο σοβαρά προβλήματα, βλέπε ονυχοκρύπτωση. Πρόκειται για μια επώδυνη λοίμωξη που συμβαίνει συχνά όταν τα νύχια κόβονται με λάθος τρόπο η οποία, τις περισσότερες φορές, συνοδεύεται από πρήξιμο και πύον.
  3. Αμελούμε τη σωστή ενυδάτωση. Για να το ξεκαθαρίσουμε. Άλλο πράγμα τα νύχια από τα χέρια. Πόσες από εμάς μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι απλώνοντας την ενυδατική κρέμα οι κινήσεις μας φτάνουν μέχρι τα δάκτυλα; Το αποτέλεσμα είναι τα νύχια να καταλήγουν ξηρά, εύθραυστα ενώ πολύ συχνά παρουσιάζονται κάθετες ραβδώσεις στην πλάκα . Τη λύση τη δίνει ένα θρεπτικό λάδι που απλώνουμε στην επιφάνεια του νυχιού με ολιγόλεπτο μασάζ. Σε ιδανικές συνθήκες το επαναλαμβάνουμε δύο- τρεις φορές την εβδομάδα φροντίζοντας, ταυτόχρονα, να μην αμελούμε την προστατευτική βάση κάθε φορά στο μανικιούρ.
  4. Προστασία; Τι ακριβώς εννοείτε; Συχνά πλυσίματα, σκληρά καθαριστικά προϊόντα, κακής ποιότητας βερνίκια , τεχνητά νύχια ή ξεβαφτικά προϊόντα με αμφίβολης ποιότητας χημικά συστατικά – προτιμάτε πάντα το ασετόν με έλαια στη σύνθεσή του- είναι οι πιο συχνές αιτίες που τα νύχια σπάνε εύκολα και ξεφλουδίζουν. Για τη σωστή προστασία τους αποφεύγουμε τη χρήση υγρών που περιέχουν αμμωνία, λευκαντικές ουσίες και ισχυρά απορρυπαντικά. Χρησιμοποιούμε πάντα ένα ζευγάρι γάντια στις δουλειές του σπιτιού και του κήπου. Και τέλος, φροντίζουμε για την καθημερινή ενυδάτωση με κρέμα ή λάδι.

Πηγή: www.skingurus.gr

Check Also

Αντιμετώπισε το πρήξιμο κάτω από τα μάτια σου!

Τα πρηξίματα κάτω από τα μάτια είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι περισσότερες. Πρόκειται για …