Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / 7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά αυστηρή τον εαυτό σου

7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι υπερβολικά αυστηρή τον εαυτό σου

Πότε περνάμε τα όρια και ζητάμε από τον εαυτό μας περισσότερα από όσα μπορεί να προσφέρει;

Οφείλουμε να είμαστε καλές με τους εαυτούς μας και να έχουμε ένα ταβάνι στις απαιτήσεις μας από εκείνους. Άλλωστε, πολλές φορές, τα καταφέρνουμε πολύ καλύτερα απ’ όσο πιστεύουμε. Είμαστε οι αυστηρότεροι κριτές για όσα κάνουμε, αλλά κάποιες από εμάς το παρακάνουν και χάνεται το νόημα των επιτευγμάτων και της αυτοδιόρθωσης. Λένε πως κάποιος που είναι αυστηρός με τον εαυτό του, υπολογίζει και τους άλλους και τον ενδιαφέρει η ύπαρξη του για το συνολικό καλό. Αλλά ας μην το παρακάνουμε. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα ακόλουθα σημάδια, μάλλον ήρθε ο καιρός να σας φερθείτε λίγο πιο μαλακά και με λιγότερη αυτοκριτική.
1. Τα επιτεύγματα σου δεν είναι ποτέ αρκετά
Έχεις καταφέρει πράγματα που άλλοι βλέπουν με κιάλια από μακριά για τους εαυτούς τους, έχεις κάνει τεράστια πρόοδο στα πεδία που σε ενδιαφέρουν, σε θαυμάζουν και έχεις κάθε λόγο να είσαι περήφανη για τον εαυτό σου. Κι όμως τίποτα από όλα αυτά δεν είναι αρκετό. Ό,τι κι αν κάνεις, πάντα μπορείς και καλύτερα και ψηλότερα και δυνατότερα. Το μόνο που σου λείπει είναι να εκτιμήσεις ουσιαστικά η ίδια όλα όσα καταφέρνεις και κάνεις. Τα οποία, όχι, δεν είναι λίγα.

2. Αμφισβητείς τις ίδιες σου τις αποφάσεις
Ήταν αυτή μια σωστή επιλογή; Αυτή η απορία ταλανίζει συχνά το κεφάλι σου. Τα άτομα που είναι αυστηρά με τον εαυτό τους δεν διπλοσκέφτονται απλά, μπορεί να κλωθογυρίζουν μια σκέψη ντουζίνες φορές και κάθε φορά προσπαθούν να μαντέψουν και μια επιπλέον παράμετρο, δημιουργώντας εναλλακτικά σενάρια. Τρέλα.
3. Απαξιείς τις επιτυχίες και τους θριάμβους σου
«Δεν έκανα τίποτα σπουδαίο», «ο καθένας θα μπορούσε να το έχει κάνει», «δεν το έκανα καλύτερα από τον τάδε», σου θυμίζουν κάτι αυτοί οι προτάσεις; Μάθε να μετριάζεις το άγχος σου και να χειροκροτάς και λίγο για σένα.
4. Συγκρίνεις διαρκώς τον εαυτό σου με άλλους
Έκανες μια καταπληκτική δουλειά, αλλά ο διπλανός σου έκανε το ίδιο πράγμα ελαφρώς καλύτερα. Ο κόσμος γυρίζει, τα φώτα σβήνουν και εσύ δεν βρίσκεις παρηγοριά πουθενά. Πάντα θα υπάρχει κάποιος  άνθρωπος καλύτερος, γρηγορότερος, εξυπνότερος, ομορφότερος, δυνατότερος και τόσα άλλα πράγματα περισσότερα από σένα. Όμως ποτέ κανένας δεν θα μπορέσει να είναι όλα αυτά που είσαι εσύ. Πιστεύουμε στη μοναδικότητα μας.
5. Οι σκέψεις σου χαλάνε τον ύπνο
Οτιδήποτε σου χαλάει τον ύπνο είναι κάτι που δεν είναι καλό. Σταματάμε να αναλωνόμαστε και να ανησυχούμε τα βράδια για το πόσο καλές ήμασταν την υπόλοιπη ημέρα.
6. Δεν ρισκάρεις ποτέ
Κάποια άτομα που είναι πολύ απαιτητικά από τους εαυτούς τους για να ρυθμίζουν τα επίπεδα του στρες παραιτούνται από την ανάληψη ρίσκων υπό τον φόβο της αποτυχίας, γιατί φυσικά το αποτέλεσμα πρέπει να είναι τέλειο.
7. Είσαι πολύ αυστηρή και με τους γύρω σου
Η αυστηρότητα κάποιου που είναι πολύ αυστηρός με τον εαυτό του μπορεί να περάσει πολύ εύκολα και στη συμπεριφορά του και με τους άλλους. Όταν περιμένεις πολλά από τον εαυτό σου, νομίζεις πως το ίδιο κάνουν και οι άλλοι και αν όχι, εσύ δεν μπορείς να σταματήσεις να προσδοκάς το καλύτερο από παντού.
Πηγή: marieclaire.gr

Check Also

Kineo από το Physiof & το Δρ. Θεοφάνη Μουτζούρη

Τι είναι το Kineo Πολυμηχάνημα : Το Kineo πολυμηχάνημα είναι σχεδιασμένο γύρω από τις ανάγκες …