Πέμπτη, 21 Μάρτιος 2019
Home / Χαλκίδα, η πόλη με τα τρελά νερά

Χαλκίδα, η πόλη με τα τρελά νερά

Η Χαλκίδα είναι πρωτεύουσα του νομού Εύβοιας  είναι κτισμένη στις δυο πλευρές του πορθμού Ευρίπου το ένα της κομμάτι  στη νήσο Εύβοια και το άλλο στη Στερεά Ελλάδα.

Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα

Στην είσοδο της πόλης υπάρχει η εντυπωσιακή Καλωδιακή (κρεμαστή) Γέφυρα , ένα τεχνολογικό επίτευγμα που συμβάλλει στην ευκολότερη πρόσβαση στην πόλη.

Δημαρχείο χαλ

Το Δημαρχείο το οποίο στεγάζεται στο Μέγαρο Κότσικα. Δεσπόζει στην παραλία της πόλης με την όμορφη αρχιτεκτονική του και τη θαυμαστή ισορροπία των όγκων.

DSC00991

Η παλιά κινητή γέφυρα της Χαλκίδος στον πορθμό του Ευρίπου με 2.500 χρόνια ιστορίας είναι το πιο κομβικό σημείο της πόλης. Στην σημερινή της μορφή έχει κατασκευαστεί το 1962Την χρησιμοποιούν οι επισκέπτες για να δουν τα «τρελά νερά» του πορθμού Ευρίπου. Έστω και για μία φορά πρέπει όλοι οι επισκέπτες να την δουν να ανοίγει για να περάσουν πλοία και σκάφη που το ύψος του είναι απαγορευτικό να περάσουν κάτω από την κλειστή γέφυρα.

καραμπαμπα

Το κάστρο Καράμπαμπα βρίσκεται στο λόφο της βοιωτικής ακτής σε στρατηγική θέση καθώς ελέγχει το στενό του Ευρίπου και την πόλη της Χαλκίδας. Το φρούριο που σώζεται σήμερα οικοδομήθηκε από τους Τούρκους το 1684, με σκοπό την προστασία της Χαλκίδας από τους Βενετούς. Σχεδιάστηκε από τον Βενετό Gerolimo Galopo και η αρχιτεκτονική του είναι περισσότερο Ευρωπαϊκή και λιγότερο Τουρκική. Το σχήμα του φρουρίου είναι ακανόνιστο και καταλαμβάνει την κορυφή του λόφου. Η μεγαλύτερη διάσταση του είναι 240 μέτρα και η μικρή 54 μέτρα. Η μορφή του προσεγγίζει κυρίως βενετικά πρότυπα, με στενόμακρο περίβολο, προσανατολισμένο από ανατολή προς δύση, με προτείχισμα στη βόρεια πλευρά, τρεις προμαχώνες και έναν μεγάλο πύργο. Το όνομά του, πιθανόν το πήρε από τον Καρά – Μπαμπά Σουλτάν που ήταν θαμμένος στο λόφο αυτόν. Κατά την διάρκεια του Βενετοτουρκικού πολέμου, το 1688, πολιορκήθηκε ανεπιτυχώς από τον Φραγκίσκο Μοροζίνι. Η θέση του Κάστρου ταυτίζεται από μερικούς μελετητές με την αρχαία πόλη Κάνηθο, καθώς σώζονται σποραδικά ίχνη κτισμάτων και τάφων, στην επιφάνεια του εδάφους.

κοκκινο σπιτι

Το Κόκκινο Σπίτι είναι σύμβολο της Χαλκίδας. Πρόκειται για ένα αρχοντικό οίκημα χτισμένο στην άκρη της παραλίας, στο Κρηπίδωμα. Το σπίτι χτίσθηκε το 1884 από το Γάλλο αρχιτέκτονα Φλέγκις και το 1890 αγοράστηκε από τον έμπορο Μάλλιο. Το οίκημα είναι σχήμα π  και έχει προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο πάνω στο βράχο ώστε να βρέχεται από τα τρία τέταρτα από την θάλασσα. Το σπίτι είναι διώροφο, έχει πάνω από τριάντα δωμάτια ενώ παραπλεύρως του υπάρχουν βοηθητικοί χώροι και κήπος. Ο Μάλιος το άφησε στο Δήμο Χαλκιδέων. Την περίοδο του Ελληνογερμανικού πολέμου το σπίτι χρησιμοποιήθηκε από τους Γερμανούς ως διοικητήριο. Σήμερα μετά από ριζική αναπαλαίωση στεγάζει την εστία γνώσης και πολιτισμού του Δήμου.

DSC01002

Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ βρίσκεται στην πλατεία Πεσόντων Οπλιτών και είναι σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από την παραλία της πόλης. Το τζαμί του Εμίρ Ζαδέ στη Χαλκίδα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Τούρκους που αφίχθησαν στην Εύβοια, δηλαδή κατά τους πρώτους χρόνους της οθωμανικής περιόδου (1470-1833) στη Χαλκίδα, και αποτελούσε τον τόπο συγκέντρωσης και προσευχής τους. Πρόκειται για ένα από τα τρία τζαμιά που υπήρχαν στην πόλη, το οποίο διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, αν και έχουν καθαιρεθεί ο μιναρές και το προστώο, τα οποία σώζονταν τουλάχιστον έως τα μέσα του 19ου αιώνα. Έξω από το οθωμανικό τέμενος υπάρχουν υπολείμματα παλαιότερου χριστιανικού ναού ο οποίος μετατράπηκε σε τέμενος. Επάνω στην είσοδο του τζαμιού υπάρχει η επιγραφή σε Αραβική γλώσσα: «Είσελθε εδώ εν ειρήνη και θα είσαι αθάνατος εις το όνομα του Παντελεήμονος θεού». Μετά την απελευθέρωση της Χαλκίδας από τους Τούρκους είχε μετατραπεί σε στρατώνα. Το 1937 κηρύσσεται ιστορικά διατηρητέο μνημείο και σήμερα στεγάζει μέρος της μεσαιωνικής αρχαιολογικής συλλογής Χαλκίδας, χωρίς να λειτουργεί όμως σαν μουσείο ανοικτό στο κοινό.

Το Σπίτι με τα Αγάλματα

Το Σπίτι με τα Αγάλματα το  αρχοντικό αυτό βρίσκεται στην παραλία της Χαλκίδας απέναντι από το κόκκινο σπίτι. Χτίστηκε το 1891 ενώ ιδιοκτήτης του ήταν ο Δημήτριος Μάλλιος. Είναι ένα διώροφο κτίσμα με υπόγειο και μεγάλες βεράντες στο πάνω όροφο. Στην οροφή του κτιρίου υπάρχουν τέσσερα πύλινα αγάλματα, δύο με γυναικεία μορφή και δυο με αντική.  Στην είσοδο του, υπάρχει μαρμάρινη σκάλα που οδηγεί σε μεγάλη ξύλινη πόρτα με μαρμάρινο περίγυρο. Στον επάνω όροφο υπάρχουν δύο μαρμάρινα μπαλκόνια το ένα πάνω από την είσοδο και το άλλο στην νότια πλευρά. Όμως το σημαντικότερο όλων που κάνουν το σπίτι με τα αγάλματα ξεχωριστό είναι τα ζωγραφιστά ξύλινα ταβάνια τοκιστής αρχές ’80 αγοράστηκε από τον δήμο ενώ στις αρχές του ’90 άρχισε η αναπαλαίωση του η οποία και κράτησε περίπου 6 χρόνια. Σήμερα το αρχοντικό έχει παραχωρηθεί από τον δήμο στο Λύκειο των Ελληνίδων και στην εταιρία Ευβοϊκών σπουδών και αποτελεί ένα στολίδι στην παραλία της πόλης.

Μεσαιωνική Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής

Στο κέντρο της συνοικίας Κάστρο βρίσκεται η Μεσαιωνική Εκκλησία της  Αγίας Παρασκευής, Πρόκειται για βυζαντινό ναό που ανοικοδόμησαν οι Βενετοί τον 14ο αιώνα. Είναι η πολιούχος της πόλης και εορτάζεται κάθε χρόνο από τις 26 Ιουλίου ως τις 2 Αυγούστου.

Δικαστικό Μέγαρο

Το Δικαστικό Μέγαρο στη λεωφόρο Ελ. Βενιζέλου, αρχιτέκτων του οποίου ήταν ο Ματθαίος Καμάρας (1909) που σχεδίασε και άλλα κτίρια της εποχής στην πόλη της Χαλκίδας.

Πηγή: eviaportal.gr, dimos-xalkideon.gr

Check Also

Δρόμοι Υγείας με την Μαρία Δημητρέλλη: Physiof

Για έβδομη συνεχόμενη τηλεοπτική χρονιά, το Ζούμε Όμορφα με τη Μαρία Δημητρέλλη συνεχίζει δυναμικά το …