Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Χριστουγεννιάτικοι κίνδυνοι για τα μικρά ζώα

Χριστουγεννιάτικοι κίνδυνοι για τα μικρά ζώα

Τα Χριστούγεννα παραμονεύουν πολλοί κίνδυνοι!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ!!

        Η ομορφότερη εποχή του χρόνου πλησιάζει και η προσμονή να γιορτάσουμε, να διακοσμήσουμε το σπίτι, να διασκεδάσουμε και να περάσουμε όμορφες οικογενειακές στιγμές είναι μεγάλη. Τι γίνεται όμως όταν στο σπίτι μας ζουν ζωάκια και πόσο υπεύθυνα πρέπει να προετοιμάσουμε το γιορτινό σκηνικό μας ώστε να είμαστε ασφαλείς και εμείς αλλά και αυτά;

        Οι κυριότεροι Χριστουγεννιάτικοι κίνδυνοι απο τους οποίους οφείλουμε να προφυλάξουμε τα ζωάκια μας ειναι οι ακόλουθοι:

       1)    Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.

Χάρτινα και γυάλινα στολίδια, γιρλάντες με αποσπώμενα υλικά, κορδέλες που αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστικό παιχνίδι για γατες, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς, ενώ η κατάποση τους μπορεί να οδηγήσει σε έμφραξη τόσο της αναπνευστικής όσο και της πεπτικής οδού! Γραστρεντερίτιδες με εμέτους και διάρροιες είναι πολύ πιθανο επίσης να προκληθούν. Γιαυτό τοποθετούμε τα εύθραυστα υλικά σε ψηλότερα σημεία και αποφεύγουμε τις υπερβολές με λεπτές κορδέλες και κλωστές.

      2)  Χριστουγεννιάτικος φωτισμός και κεριά.

Τα φωτάκια που αναβοσβήνουν μπορούν να προκαλέσουν τον ενθουσιασμό αλλά και την περιέργεια σε κάποιο σκύλο που αρέσκεται να μασουλάει αντικείμενα, ενώ η ζέστη που δημιουργούν τα φωτάκια αλλά και τα διακοσμητικά κεριά προσελκύει τις θερμόφιλες γάτες. Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και εγκαύματος!! Γιαυτό αποφεύγουμε να τοποθετούμε στα χαμηλότερα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου φωτάκια και προσέχουμε ιδιαίτερα τα φλεγόμενα κεριά ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα.

      3) Τροφικοί κίνδυνοι.

Η πολυαγαπημένη σοκολάτα που θα συνοδεύσει τα γιορτινά γλυκίσματα μας με την περιεκτικότητα της σε λίπος, καφείνη και ξανθίνες είναι τοξική και μπορεί να προκαλέσει εμέτους, διάρροιες, υπερδιέγερση, αρρυθμίες, μυικούς, σπασμούς. Οι ξηροί καρποί είναι ιδαίτερα επικίνδυνοι για εμφράξεις και κάποιοι μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρές τοξικώσεις. Τα κόκαλα της γαλοπούλας  και τα διάφορα αποφάγια μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς, εμφράξεις και γαστρεντερίτιδες.

      4) Τοξικά φυτά.

Αν χρησιμοποιούμε φυσικά δέντρα θα πρέπει να είμαστε  ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι βελόνες, ειδικά του πεύκου, προκαλούν σοβαρές στοματίτιδες. Τα Αλεξανδρινά μπορούν να προκαλέσουν γαστρίτιδα και το Γκι εμέτους, διάρροιες, δύσπνοια, κατάπτωση, ενώ η πέψη του μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Σε όλες τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν και εφόσον δεν καταφέρουμε να προλάβουμε καποιο ατύχημα, θα πρέπει να επικοινωνήσουμε άμεσα με τον κτηνίατρο μας.

Γνωρίζοντας όλα τα παραπάνω μπορούμε να διασφαλίσουμε οτι τόσο η οικογένεια μας όσο και τα ζωάκια μας θα απολαύσουν χαρούμενα, ασφαλή και υγιή Χριστούγεννα.

Πηγή: http://veterinary.gr

Check Also

Πόνος περιόδου & Φυσικοί τρόποι να τον αντιμετωπίσεις!

Από τις κοιλιακές κράμπες μέχρι τη μυϊκή δυσκαμψία και τους πόνους χαμηλά στην πλάτη και …