Τρίτη, 2 Ιούνιος 2020
Home / Zούμε Όμορφα / Διατροφή & Αλκοόλ πάνε μαζί;

Διατροφή & Αλκοόλ πάνε μαζί;

Όσο κι να φροντίζουμε τη διατροφή και το σώμα μας, δε ζούμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Οι περιστάσεις όπου το αλκοόλ είναι συνοδευτικό ή και, συχνά, πρωταγωνιστής σε εξόδους, εορταστικά τραπέζια ή ακόμα και πιο ήσυχες βραδιές στο σπίτι, είναι πολύ συχνές. Και καθώς το αλκοόλ έχει αποκτήσει ισχυρή σύνδεση με την ανάγκη μας να κοινωνικοποιηθούμε, να διασκεδάσουμε ή να χαλαρώσουμε από μία κουραστική μέρα, εβδομάδα ή μήνα, η ιδέα του να απέχει κανείς από όλες αυτές τις δραστηριότητες για να μην καταναλώσει ποτέ αλκοόλ, είναι από μόνη της αρκετά μη πραγματοποιήσιμη αλλά και καθόλου ωφέλιμη για την ψυχολογία της διατροφής.

Όσο και να προσπαθούμε – στην περίπτωση φυσικά που το απολαμβάνουμε – να απέχουμε απαξ και διαπαντός από το αλκοόλ, μόνο και μόνο χάριν της διατροφής που προσπαθούμε να ακολουθήσουμε, αυτό είναι συχνά ανέφικτο, και μάλιστα, ο αυστηρός αυτοπεριορισμός, μπορεί να καταλήξει σε αντίθετα αποτελέσματα. Η σωστή διατροφή είναι ένα σύνολο πραγμάτων, με κέντρο τη σωστή θρέψη του σώματός μας και τελικό σκοπό ένα σώμα υγιές με μία εξίσου υγιή ψυχολογία. Έτσι, η σωστή διατροφή δεν αποκλείει ποτέ για πάντα μία ολοκληρία κατηγορία τροφίμων, ή τα γλυκά ή- ακόμα- το αλκοόλ, αλλά έγκειται στο πότε, γιατί και πώς επιλέγουμε να τα καταναλώσουμε.

Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, όταν περιορίζεται σε ειδικές περιστάσεις, μπορεί να συμβαδίσει με αυτό που ο περισσότερος κόσμος αποκαλεί δίαιτα, και που δεν είναι τίποτα άλλο από μια ισορροπημένη διατροφή.

Τα σημεία που πρέπει να προσέξεις, όσων αφορά το αλκοόλ στη διατροφή σου:

Το αλκοόλ έχει 7 θερμίδες στο γραμμάριο- που σημαίνει ότι είναι το δεύτερο πιο θερμιδικά υψηλό συστατικό μετά το λίπος. Έτσι, ένα περίπλοκο κοκτέιλ μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 450 θερμίδες στο ποτήρι- όσο, δηλαδή, σχεδόν ένα μικρό γεύμα. Η βασική διαφορά, όμως, είναι ότι έχει μηδενική θρεπτική ενέργεια- άρα αποθηκεύεται αυτό καθ’ αυτό στο σώμα ως λίπος. Προσπάθησε να περιορίσεις την κατανάλωση σου στα 1 με 2 ποτά, ο,τι προτιμάς και σου αρέσει, και αυτό, ιδανικά, όχι σε καθημερινή βάση. Η φιλοσοφία επίσης, του να κρατήσεις αυτά τα ποτά για μία ‘’μαζική’’ κατανάλωση τους σε μία έξοδο (να πιεις δηλαδή ένα Σάββατο 5 ποτά, αντί να τα μοιράσεις μέσα στην εβδομάδα), ίσως να μην είναι τόσο καλή ιδέα, καθώς το σώμα καλείται έτσι να ανταπεξέλθει στο μεταβολισμό μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και θερμίδων- για να μην αναφερθούμε και στο αβάσταχτο hangover της επόμενης ημέρας.

Μερικά ποτά σε κάνουν να πεινάς περισσότερο από ότι άλλα. Όσο πιο ‘’περίπλοκο’’ το ποτό, τόσο μεγαλύτερο το αίσθημα πείνας που δημιουργεί. Τα κοκτέιλ, με τα διάφορα σιρόπια ή χυμούς ή και τα απλά ποτά με συνοδεία αναψυκτικού (πχ ουίσκι με κοκα-κόλα), καθώς εκτός από το αλκοόλ περιέχουν και μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, ανεβάζουν πολύ γρήγορα και απότομα τη γλυκόζη του αίματος- η οποία, πέφτοντας, μας αφήνει με ένα αίσθημα πείνας πολύ μεγαλύτερο από ότι αν είχαμε πιει απλά μια μπύρα, ένα κρασί ή ένα σκέτο ποτό. Επιπλέον, το αλκοόλ από μόνο του, έχει ανασταλτική δράση στις παρορμήσεις μας- το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι πάνω σε αυτή μας την πείνα, θα καταναλώσουμε πολύ ευκολότερα μία πίτσα, ένα γύρο ή κάποιο άλλο ‘’βρώμικο’’ φαγητό, επιλογές που ίσως θα σκεφτόμασταν δύο φορές εάν ήμασταν νηφάλιοι.

Πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι. Η λογική του να παραλείψω το γεύμα, για να μπορώ να καταναλώσω άφοβα τις θερμίδες από το αλκοόλ, δεν έχει λογική! Το σώμα μας χρειάζεται τα θρεπτικά συστατικά από την τροφή για να μπορεί να μεταβολίσει ευκολότερα το αλκοόλ. Επιπλέον, όσο πιο άδειο είναι το στομάχι μας, τόσο μεγαλύτερη η πείνα που θα προκαλέσει η κατανάλωση μερικών ποτών – λόγω της απότομης πτώσης της γλυκόζης που αναφέραμε παραπάνω. Έτσι, πριν από μία έξοδο για ποτό, το ιδανικό είναι να επιλέξουμε ένα γεύμα ή σνακ με πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, το οποίο θα ισορροπήσει για ένα διάστημα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να επιβραδύνει το μεταβολισμό. Το ίδιο ισχύει και στην κατανάλωση φαγητού μετά από ποτό. Επιπλέον, με ένα σωστό γεύμα πριν την κατανάλωση αλκοόλ, προστατεύεις το στομάχι από τις τοξικές ουσίες που αυτό περιέχει.

Check Also

Η φλέβα της αγάπης ….

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα !!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το …