Δευτέρα, 20 Μάιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Φρόντισε τον εαυτό σου! Ζούμε Όμορφα!

Φρόντισε τον εαυτό σου! Ζούμε Όμορφα!

Διανύουμε μια εποχή δύσκολη και οι περισσότεροι από εμάς όντως επιβαρύνονται υπερβολικά με καθημερινές ευθύνες και υποχρεώσεις.

Ευθύνες και υποχρεώσεις που συνήθως πηγάζουν από την οικογένεια και την επαγγελματική μας ζωή και σε μερικές περιπτώσεις, δεν το έχουμε επιλέξει οι ίδιοι.

Όμως χρειάζεται να κάνουμε μια απλή διαπίστωση.

Συνηθίζουμε να μιλάμε για προσωπική και επαγγελματική ζωή σαν να υπάρχει μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα τους. Σαν να πρόκειται για δύο ξεχωριστές και διαφορετικές όψεις ενός νομίσματος.

Αυτό το κάνουμε συχνά για λόγους ευκολίας όμως δεν παύει να είναι μια ψευδαίσθηση. Δε ζεις δύο ζωές, ζεις μόνο μία. Στην πραγματικότητα η ζωή μοιάζει περισσότερο με μια ζυγαριά, με τον χρόνο που έχεις διαθέσιμο να είναι το βάρος που τοποθετείς πάνω της.

Όσο περισσότερο βάρος βάζεις λοιπόν στην επαγγελματική σου ζωή, τόσο λιγότερο μένει για την προσωπική σου ζωή. Και όσο περισσότερο χρόνο ξοδεύεις για τους άλλους, τόσο λιγότερος χρόνος μένει για σένα.

Αν λοιπόν βρίσκεις κι εσύ πως δεν υπάρχει χώρος στη ζωή σου για τον εαυτό σου, για διασκέδαση, χόμπι και νέες εμπειρίες και είσαι ικανοποιημένος με αυτό, τότε συνέχισε να κάνεις ότι έκανες. Αν πάλι όλα αυτά τα λαχταράς και θες να εμπλουτίσουν τη ζωή σου και να της δώσουν γεύση, χρώμα και νόημα, τότε κάτι πρέπει να αλλάξεις.

Φρόντισε τον εαυτό σου!

Οι άνθρωποι καθημερινά ζητάνε λίγο από το χρόνο σου. Αν λοιπόν λες κάθε φορά ναι και δίνεις πάντα το χρόνο σου σε όλους όσους τον ζητάνε, τότε μην απορείς που δε μένει χρόνος και για σένα. Μερικές φορές, η πιο αποτελεσματική και αποδοτική τεχνική διαχείρισης χρόνου είναι να πεις όχι.

Αν και ακούγεται απλό, γνωρίζω πως στην εφαρμογή δεν είναι και τόσο εύκολο. Αρκετός κόσμος θα προσπαθήσει να σε πείσει με κάθε τρόπο και θα επικαλεστεί τη λογική και το συναίσθημα.

Όμως είναι σημαντικό να τραβήξεις μια γραμμή και να θέσεις τα όρια σου. Άλλωστε, κάθε φορά που λες όχι σε κάτι, λες ναι σε κάτι άλλο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ναι σε ένα χόμπι, ένα ναι σε μια έξοδο για διασκέδαση, ένα ναι που μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εμπειρία.

Προτεραιότητες & Στόχοι!

Δεν είναι μόνο οι άλλοι που ζητάνε το χρόνο σου. Πολύ πιθανό κι εσύ να τον ξοδεύεις αλόγιστα εστιάζοντας σε λάθος πράγματα. Αυτό συχνά γίνεται γιατί μπερδεύεις το σημαντικό με το επείγον.

Πολλές φορές όταν θέτουμε στόχους, ξεχνάμε να θέσουμε και μια ρεαλιστική προθεσμία μέχρι την οποία θα τους έχουμε πετύχει. Αυτό όμως είναι και μια παγίδα, καθώς πολλές φορές τους κάνουμε στην άκρη για να ασχοληθούμε με άλλες εργασίες δευτερεύουσας σημασίας που μοιάζουν να επείγουν. Έτσι όμως, ασχολούμαστε πάντα με κάτι άλλο και όχι με αυτό που θέλουμε.

Το κλειδί για να αποφύγεις αυτήν την παγίδα είναι να θέσεις στόχους και να τους δώσεις ένα χρονικό όριο μέχρι το οποίο θα πρέπει να έχουν πάρει σάρκα και οστά.

Σκέψου τι είναι σημαντικό για σένα και βάλε μια ιεραρχία στις προτεραιότητές σου. Μη ξεχνάς ότι ο χρόνος είναι περιορισμένος και δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Μερικές φορές πρέπει να διαλέξεις.

Ζήτα βοήθεια!

Υπάρχει ένα ρητό που λέει πως αν θες να γίνει κάτι σωστά, κάνε το μόνο σου. Όμως αν τα κάνεις όλα μόνος σου, τότε θα ξοδέψεις όλο το χρόνο σου εκεί. Στην πραγματικότητα, δε χρειάζεται να είσαι δύσπιστος και να μην εμπιστεύεσαι τους άλλους. Για να γίνει κάτι σωστά δε χρειάζεται πάντα να το κάνεις εσύ, αρκεί να ξέρεις πως να ζητήσεις βοήθεια και σε ποιόν να απευθυνθείς.

Ζήτα λίγη βοήθεια, έστω για πράγματα που πρέπει να γίνουν αλλά δεν είναι τόσο σημαντικά. Με αυτόν τον τρόπο θα έχεις λιγότερα να σε απασχολούν, θα τελειώνεις γρηγορότερα και θα έχεις περισσότερο χρόνο να αφιερώσεις στον εαυτό σου.

Check Also

Botox από το Tsioumas Clinic για να Ζούμε Όμορφα!

Το λεγόμενο Botox είναι μια απλή, μη χειρουργική φαρμακευτική διαδικασία αντιμετώπισης και λείανσης των ρυτίδων …