Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Γιατί πρέπει να φροντίζουμε τον Γλυκαιμικό μας δείκτη;

Γιατί πρέπει να φροντίζουμε τον Γλυκαιμικό μας δείκτη;

Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά κυρίως τη διατροφή ενός ατόμου με σακχαρώδη διαβήτη, καθώς για αυτόν είναι καίριας σημασίας η ακριβής ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, αλλά είναι εξίσου σημαντικός για κάποιον που ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας αριθμός ο οποίος δηλώνει πόσο αυξάνετε η γλυκόζη στο αίμα μετά από την κατανάλωση κάποιου τροφίμου.

Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένα σύστημα κατάταξης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες (ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά, φρούτα, λαχανικά κ.ά.) και μας δείχνει πόσο αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, 2 με 3 ώρες μετά την κατανάλωσή τους. Η τιμή του ΓΔ διαφέρει από τροφή σε τροφή και όσο υψηλότερος είναι σε ένα τρόφιμο, τόσο περισσότερο αυξάνεται το σάκχαρο στο αίμα μόλις το καταναλώσουμε. Αυτό σημαίνει ότι εκκρίνεται περισσότερη ινσουλίνη για να μειώσει τα επίπεδα του σακχάρου, μεταφέροντας το επιπλέον σάκχαρο στα κύτταρα όπου μετατρέπεται σε λίπος. Η κλίμακα ταξινόμησης κυμαίνεται από 0 έως 100.

Παραδείγματα τροφίμων σε σχέση με τον γλυκαιμικό δείκτη
Χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης (μικρότερο του 55): όσπρια, βρώμη, δημητριακά προγεύματος ολικής αλέσεως, μαύρα μακαρόνια, μήλο, ροδάκινο, γαλακτοκομικά προιόντα , ώριμη μπανάνα, φράουλες, δαμάσκηνα, ψωμί πολύσπορο
Μέτριος γλυκαιμικός δείκτης (56-69): μαύρο ρύζι, μούσλι, παξιμάδι/ φρυγανιές σικάλεως, καλαμπόκι, μαυρα σταφύλια, γλυκοπατάτα, ψωμί σικάλεως
Υψηλός γλυκαιμικός δείκτης (μεγαλύτερο του 70): άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι (τα περισσότερα), απλά ή ζαχαρούχα δημητριακά προγεύματος, γλυκόζη, καρπούζι

Τι επηρεάζει το γλυκαιμικό δείκτη;
Ο συνδιασμός φαγητών μπορεί να επηρεάσει το ρυθμό της πέψης και της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών. Αυτό έχει ως συνέπεια να επηρεάζεται και ο γλυκαιμικός δείκτης του τροφίμου. Ένας καλός τρόπος να μειωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης ένως τροφίμου είναι η ύπαρξη φυτικών ινών στο γεύμα. Όσο πιο πλούσιο έιναι ένα γεύμα σε φυτικές ίνες τόσο πιο αργά θα συμβεί η πέψη. Για παράδειγμα τρόφιμα όπως είναι η βρώμη, τα μήλα και τα φασόλια τα οποία είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επίσης ο συνδιασμός του γεύματος με σαλάτα ή λαχανικά μπορεί να συμβάλει σε χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη.
Το ίδιο ισχύει για το λίπος και την πρωτείνη. Ένα γεύμα πλούσιο σε λίπος και πρωτείνη, μπορεί να επηρεάσει τον ρυθμό πέψης χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λίπος είναι θρεπτική και υγιεινή (αφού επηρεάζει αρνητικά μεταξύ άλλων το βάρος και τα λιπίδια του αίματος).
Ένας άλλος παράγοντας που επηρεάζει τον γλυκαιμικό δείκτη ενώς τροφίμου είναι το μαγείρεμα. Όσο πιό μαγειρεμένο είναι ένα τρόφιμο τόσο πιο υψηλό γλυκαιμικό δείκτη φαίνεται να έχει. Για παράδειγμα τα μακαρόνια τα οποία είναι al dente έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από τα πολύ ψημένα μακαρόνια.
Τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη όταν είναι άγουρα. Όσο περισσότερο ωριμάζουν τόσο αυξάνεται ο γλυκαιμικός τους δείκτης.
Το είδος του τροφίμου είναι ένας άλλος παράγοντας. Τρόφιμα τα οποία είναι επεξεργασμένα συνήθως έχουν υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Αυτή είναι και η αιτία που τα άσπρα δημητριακά τείνουν να ανεβάζουν περισσότερο το ζάκχαρο στο αίμα σε σχέση με τα προινόντα ολικής αλέσεως. Φυσικά η ποικιλία του υδατάνθρακα πέζει επίσης ρόλο. Για παράδειγμα το πασμάτι ρύζι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη από το άγριο ρύζι ή το άσπρο ρύζι.

 

Πηγή: ΙΑΤΡΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ / Ιατρικό Διαγνωστικό κέντρο

 

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Πως να επιλέξετε φρέσκα ψάρια; Ζούμε Όμορφα!

Αν πρόκειται να αγοράσετε ψάρι, η επιλογή μιας καλής αγοράς και ενός καλού ψαροπώλη που …