Πέμπτη, 21 Φεβρουάριος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Γράφοντας βιωματικά με την Ιφιγένεια … Άγγιξε την ευτυχία!

Γράφοντας βιωματικά με την Ιφιγένεια … Άγγιξε την ευτυχία!

Με αφορμή ένα μύνημα που έλαβα λίγο καιρό πριν από μία τηλεθεάτρια μας, σκεφτόμουν… μήπως τελικά η ευτυχία δεν βρίσκεται τόσο μακρυά όσο νομίζουμε;

Πόσες είναι εκείνες οι φορές που έχουμε σκεφτεί αν είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι, χαρούμενοι, γεμάτοι;

Η ευτυχία δεν έρχεται από μόνη της στην ζωή μας… Είναι ένα συναίσθημα που μπορούμε να το προσθέσουμε στην καθημερινότητα μας, όσο παράξενο κι αν ακούγιεται! Αρκεί μόνο να στρέψουμε το βλέμμα μας στα πράγματα που μας κάνουν ευτυχισμένους. Είτε αυτά είναι απλά, όπως το να ξεκινήσουμε την ημέρα μας με ένα περπάτημα, είτε είναι μεγάλα, το να πούμε σε κάποιον ότι τον αγαπάμε. Ένα μεγάλο ανθρώπινο λάθος είναι πως νομίζουμε ότι την ευτυχία μας την χαρίζει το περιβάλλον μας…Η ευτυχία δεν χαρίζεται, ούτε έρχεται ξαφνικά… Το κλειδί της βρίσκεται εξολοκλήρου στα χέρια μας και το μόνο που μένει να κάνουμε έιναι να το χρησιμοποιήσουμε!

Σύμφωνα με έρευνες, ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που οδηγούν στην ευτυχία είναι η αυτοεκτίμηση. Οι άνθρωποι με υψηλή αυτοεκτίμηση έχουν καλύτερη διάθεση και η μνήμη τους συγκρατεί περισσότερο τις θετικές εμπειρίες παρά τις αρνητικές. Όταν αξιολογούμε τον εαυτό μας θετικά, βοηθά στο να πιστέυουμε στον εαυτό μας και να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες μας. Άρα το πρώτο που πρέπει να προσπαθήσουμε για να περπατήσουμε στον δρόμο της ευτυχίας είναι να αγαπήσουμε τον εαυτό μας και να πιστέψουμε σε αυτόν!

Ένα μεγάλο φορτίο που κουβαλάμε οι άνθρωποι είναι εκείνο της αποδοχής. Όπως κι αν είμαστε, πάντοτε θέλουμε και κάτι παραπάνω! Δυσκολευόμαστε να αποδεχτούμε την ηλικία μας, της εξωτερική μας εμφάνιση, την οικονομική μας κατάσταση και τόσα αλλά που αν τα καλοσκεφτούμε, πόση λίγη σημασία έχουν; Ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός για αυτό που είναι και δεν χρειάζεται να ψάχνει το κάτι παραπάνω, γιατί κάπως έτσι χάνεται το νόημα της ζωής, η απλή καθημερινή χαρά! Γινόμαστε θύματα της εικόνας και του πλούτου και χάνουμε το χαμόγελο… Η μεγαλύτερη ικανοποίηση που μπορούμε να χαρίσουμε στον εαυτό μας είναι η αποδοχή!

Συνήθως εμείς οι άνθρωποι εύκολα βυθιζόμαστε στα σκοτάδια! Κι όμως ανεξάρτητα από την όποια δυσκολία κι αν αντιμετωπίζουμε, όσο απροσπέραστα κι αν μοιάζουν τα εμπόδια, μπορεί πάντα να βρεθεί μια θετική πλευρά! Η απώλεια της δουλειάς ή των ονείρων μας θα μπορούσε να οδηγήσουν σε άλλα, που θα είναι ακόμα πιο τέλεια για εμάς ή η απόρριψη θα μπορούσε να μας δώσει την ώθηση που χρειαζόμαστε για να ταξιδέψουμε τελικά σε διαφορετικά μονοπάτια, καλύτερα! Η λέξη είναι μία … Αισιοδοξία!

Η ευτυχία δεν ξεκινά πάντα από μέσα προς τα έξω… Υπάρχει και το αντίστροφο! Μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με ένα χαμόγελο, το οποίο χαρίζοντας το κάθε πρωί στον καθρέφτη, ξεκινάμε την ημέρα μας με θετική ενέργεια! Ας χαμογελάσουμε στον εαυτό μας… και γρήγορα θα μας το ανταποδώσει!

Ο ύπνος! Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι που έχουν αϋπνίες διατρέχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να νιώθουν δυστυχισμένοι και να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σύγκριση με αυτούς που ξεκουράζονται επαρκώς. Πρέπει λοιπόν, να φροντίσουμε ο ύπνος μας να είναι 7-8 ώρες τη νύχτα.

Η γυμναστική είναι απαραίτητη! Η άσκηση, ενεργοποιεί την ντοπαμίνη που βοηθά την αίσθηση της ευφορίας. Μέσα από την φυσική δραστηριότητα φροντίζουμε τον εαυτό μας και ο ίδιος μας το ανταποδίδει!

Τέλος, δίνοντας ένα χέρι βοηθείας σε κάποιον που το έχει ανάγκη, επωφελούνται και οι δύο πλευρές! Και ο δωρητής αλλά και ο παραλήπτης! «Βοηθώντας τους ανθρώπους είναι ο ευκολότερος τρόπος να αισθάνεστε υπέροχοι», λέει ο Danny Bent, ιδρυτής του Project Awesome.

 

Δεν είναι τελικά και τόσο δύσκολο να προσπαθήσουμε να εντάξουμε την ευτυχία στην καθημερινότητα μας, άλλωστε είναι ένα θέμα που πολλοί έχουν ασχοληθεί μαζί του, ακριβώς επειδή είναι πολύ σημαντικό… Απαραίτητη προϋπόθεση; Να θέλουμε πραγματικά να γίνουμε ευτυχισμένοι, να το προσπαθήσουμε… και τότε ο ίδιος μας ο εαυτός θα μας ανταμοίψει για την προσπάθεια μας!

 

Συντακτική Επιμέλεια : Ιφιγένεια Κίκη

Στείλτε και εσείς τα δικά σας θέματα στην σελίδα του Zούμε Όμορφα – Tv Show στο Facebook και δείτε τα να αναλύονται κάθε εβδομάδα!

 

Check Also

Καταπολέμηση της ακμής για να Ζούμε Όμορφα!

Ακούμε συχνά διάφορες θεραπείες για την ακμή που τελικά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές. Ίσως είναι καλύτερα λοιπόν …