Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΤΑΤΩΝ ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ

Στο Λεωνίδιο η νύχτα της Αναστάσεως είναι η νύχτα των αεροστάτων.  Δεν γνωρίζουμε πότε ακριβώς ξεκίνησε το έθιμο αυτό, οι παλαιότεροι  θυμούνται ότι ξεκίνησε γύρω στα τέλη του 19ου αιώνα. Το έθιμο αυτό το έφεραν στο Λεωνίδιο οι ντόπιοι ναυτικοί, οι οποίοι γυρίζοντας τον κόσμο ενθουσιάστηκαν από κάποιο αντίστοιχο ασιατικό έθιμο. Με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε και συνδυάστηκε με το εορτασμό του Ανάστασης.

Με το «Χριστός Ανέστη» οι ενορίες καίνε το ομοίωμα του Ιούδα και αερόστατα ελευθερώνονται στον ουρανό, αυτά ανεβαίνουν στα μεσούρανα και για 30-40 λεπτά κατακλύζουν τον ουρανό, προσθέτοντας έτσι 500-600 αστέρια σ΄αυτά της νύχτας ώσπου να χαθούν στη Γαλιώρα, στη θάλασσα, ή στο δασάκι του μπάρμπα -Σαράντου του Κόκκινου στους Τρείς Μύλους.

leo5

Το θέαμα είναι μοναδικό όταν καίγεται κάποιο αερόστατο από υπερβολικά μεγάλη κολλημάρα, ή από πολύ πετρέλαιο, ή ακόμη από τα σύρματα της ΔΕΗ, η αγωνία κορυφώνεται διότι οι ανταγωνιστές των άλλων ενοριών κρατούν λογαριασμό αποτυχιών για να ακολουθήσουν τα πειράγματα το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.

Τα Αερόστατα ετοιμάζονται εβδομάδες πριν από τη «μεγάλη» βραδιά. Κάθε σπίτι κατασκευάζει το δικό του και στην ετοιμασία του συμμετέχει όλη η οικογένεια. Οι κόλλες που κατασκευάζονται τα αερόστατα έχουν χρώμα συνήθως μπλε, πράσινο, πορτοκαλί, κόκκινο και το κίτρινο. Για την πυροδότησή τους γίνεται χρήση ενός πανιού, εμποτισμένο με λάδι και πετρέλαιο, την «καλυμμάρα»

Έχει παρατηρηθεί πως όποιες καιρικές συνθήκες και να επικρατούν το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, τη στιγμή της Ανάστασης επικρατεί σχετική νηνεμία, με ελαφρό δυτικό αεράκι.

Ο μεγάλος Έλληνας  επιφυλλιδογράφος και θεατρικός συγγραφέας, λάτρης του Λεωνιδίου Δημήτρης Ψαθάς έγραψε: «…Καρναβάλι στη Πάτρα και Πάσχα μόνο στο Λεωνίδιο».

leon1

Check Also

Kineo από το Physiof & το Δρ. Θεοφάνη Μουτζούρη

Τι είναι το Kineo Πολυμηχάνημα : Το Kineo πολυμηχάνημα είναι σχεδιασμένο γύρω από τις ανάγκες …