Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Ήλιος & Οφέλη για την υγεία μας!

Ήλιος & Οφέλη για την υγεία μας!

Ο ήλιος είναι το λαμπρότερο σώμα του ηλιακού μας συστήματος, που βρίσκετε στις παρυφές αυτού του γαλαξία! Είναι το ξεκίνημα της ημέρας, της ίδιας της ζωής! Η ζωή ξετυλίγεται μέσω της φωτοσύνθεσης. Η ηλιακή ακτινοβολία ενέχει αρκετά θετικά στοιχεία για τον ανθρώπινο οργανισμο!

  • Η θερμότητα του ηλίου είναι ενεργητική για αρθριτικούς και μυοσκελετικούς πόνους, καθώς ανακουφίζει το πρήξιμο, την αρθρίτιδα και βοηθά να υποχωρούν οι φλεγμονές από μυϊκά τραύματα.
  • Ο ήλιος χαμηλώνει τα επίπεδα της μελατονίνης με αποτέλεσμα να ενισχύετε και η γονιμότητα στις γυναίκες, ενώ αυξάνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης στους άντρες.
  • Το φως του ήλιου βοηθά τον οργανισμό να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Η Βιταμίνη D που μας εξασφαλίζουν οι ακτίνες του ηλίου,  επίσης βοηθούν στη ρύθμιση της περιόδου σε γυναίκες με άστατο κύκλο.

Εκτός όμως από τα οφέλη του ήλιου στο σώμα του ανθρώπου, η ηλιακή ακτινοβολία έχει και πολλά θετικά στοιχεία για την ψυχική υγεία του ατόμου!

  • Η ηλιοφάνεια αποδεδειγμένα βοηθά και στην απώλεια βάρους, καθώς και η σεροτονίνη που παράγετε καταστέλλει την υπερβολική όρεξη για φαγητό και η επίδραση της στο θυροειδή αυξάνει τον μεταβολισμό μας.
  • Οι ηλιόλουστες ημέρες ανεβάζουν τα επίπεδα της ορμόνης της χαράς, όπως αποκαλείται η σεροτονίνη και σε συνδυασμό με ήπια άσκηση στον ήλιο, ανεβαίνουν τα ποσοστά των ενδορφυνών που μας κάνουν να αισθανόμαστε αισιοδοξία και ευεξία. Σ’ αυτό βασιζόμενες ήταν και ο αριθμός αυτοκτονιών που οι βόρειες χώρες είχαν πολύ υψηλότερους αριθμούς απ’ ότι οι μεσογειακές χώρες.

Υπάρχουν πολλές ασθένειες που απαγορεύουν την έκθεση στον ήλιο, μα ‘ παν μέτρον άριστον’ και έχοντας εφοδιαστεί με κατάλληλη αντηλιακή προστασία μπορούμε να χαιρόμαστε τις ευεργετικές ιδιότητες της κάθε ηλιόλουστης μέρας!

 

Πηγή : diaviosi.gr

 

Συντακτική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Κίκη

 

Check Also

Πως να επιλέξετε φρέσκα ψάρια; Ζούμε Όμορφα!

Αν πρόκειται να αγοράσετε ψάρι, η επιλογή μιας καλής αγοράς και ενός καλού ψαροπώλη που …