Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Ιστορία του Χριστόψωμου

Ιστορία του Χριστόψωμου

Όπως στην καθημερινή μας ζωή τρώμε ψωμί έτσι και την ημέρα των Χριστουγέννων εννοείται πως τρώμε στο γιορτινό τραπέζι με τους αγαπημένους μόνο που υπάρχει μια διαφορά τρώμε Χριστόψωμο. Το Χριστόψωμο μπορούμε να το φτιάξουμε εμείς ή να το αγοράσουμε από τον φούρνο της γειτονιάς μας. Όμως, γιατί τρώμε Χριστόψωμο αυτή την ιερή μέρα για να μάθουμε.

Καταρχάς, η μόνη διαφορά που έχει με το κανονικό ψωμί είναι ο πλούσιος του στολισμός με διάφορα κεντήματα  ή πλουμίδια  όπως ονομάζονται. Ένα κεφαλαίο Β συμβολίζει το ζυγό του αλετριού ενώ άλλες παραστάσεις αλέτρι βόδια κλπ συμβολίζουν το αυτό. Στο άλλο μισό της επιφάνειας του Χριστόψωμου με την σωρό της ζύμης παρίσταται η  στοίβα πλαισιωμένη με φύλλα αμπέλου και ελιάς, η προσδοκία, το όνειρο για το ερχόμενο Καλοκαίρι. Επίσης πολλές φορές απεικονίζεται και το σπίτι στο οποίο και θα έρθει η ευτυχία της χρονιάς μια ιδιαίτερη σημασία που τονίζεται και στα καλαντά μας :
«Σ΄ αυτό το σπίτι πού ΄ρθαμε πέτρα να μη ραΐσει
κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χίλια χρονιά να ζήσει». 

Ασφαλώς και δεν εννοεί το ράγισμα πέτρας αλλά την απευχή του θανάτου που με τους θρήνους και ολοφυρμούς μπορούν να κάνουν και τις πέτρες να ραΐσουν  γι΄ αυτό και αμέσως μετά η ευχή καμιά συμφορά κι ο νοικοκύρης χίλια χρόνια να ζήσει. Αυτό το ψωμί αφιερώνεται στη Γέννηση του Χριστού που θα στέρξει να μεταβάλει τα πλουμίδια σε ευλογημένη πραγμάτωση. Αυτή είναι και η βάση της  ψυχολογίας από τα αρχαία χρόνια της Ελλάδας εώς και σήμερα.

Με την υπογραφή της Ανδριάνας Μπουρνάκη

Check Also

Μεγάλη Τετάρτη/ Τι σημαίνει η ημέρα;

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό …