Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Καλώς ήρθες Οκτώβρη! Ζούμε Όμορφα!

Καλώς ήρθες Οκτώβρη! Ζούμε Όμορφα!

Πρώτη Οκτωβρίου σήμερα, καλό μήνα να’ χουμε, και πράγματι αυτός ο μήνας, ο δέκατος του χρόνου, είναι παραδοσιακά ο μήνας της σποράς και των βροχών. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται «Βροχάρης», αλλά και «Σποριάτης», «Σποριάς» και «Σπαρτός». Ο Οκτώβριος ήταν ο τέταρτος μήνας του αττικού έτους – πήρε το όνομα «Πυανεψιών» από τα ιερά Πυανέψια ή Πυανόψια, μια γιορτή προς τιμήν του Απόλλωνα.

Η λέξη «Οκτώβριος» ετυμολογείται, σύμφωνα με το Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας από το λατινικό “October (mensis)”, δηλαδή ο «όγδοος (μήνας)», με την αρίθμηση του πρώιμου ρωμαϊκού ημερολογίου, που ξεκινούσε από τον Μάρτιο. Κι αυτό το «October» προέρχεται από το λατινικό «octo», δηλαδή «οκτώ».

Ο Οκτώβρης χαρακτηρίζεται , στην Ελλάδα, από τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, στις 26 του μήνα, που του έχει δώσει την προσωνυμία «Αι-Δημητριάτης» ή «Αι-Δημήτρης». Σχετικά αναφέρουν οι Στράτος Θεοδοσίου και Μάνος Δανέζης: «Η γιορτή αυτή, που θεωρείται από το λαό μας ορόσημο του χειμώνα, συνδυάζεται με τη γιορτή του Αγίου Γεωργίου στις 23 Απριλίου. Στο γεωργικό καλαντάρι οι δυο αυτές γιορτές αποτελούν τις χρονικές τομές που χωρίζουν το έτος σε δυο ίσα μέρη, στο χειμερινό και στο θερινό εξάμηνο αντίστοιχα».

Εκτός όμως από τη λαογραφική του σημασία, να θυμίσω πως τον Οκτώβρη του 1940, ο ελληνικός λαός, διά στόματος του δικτάτορα Ιωάννη Μεταξά, έδωσε μια μεγαλοπρεπή αρνητική απάντηση, έναν κόλαφο στη Φασιστική Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, ενώ κάμποσα χρόνια πριν, η μεγάλη κοινωνική επανάσταση των μπολσεβίκων στη Ρωσία το 1917, που γκρέμισε το Τσαρικό καθεστώς, έγινε αυτόν τον παράξενο, ανήσυχο και παραγωγικό μήνα Οκτώβριο. Από τότε, διεθνώς, ο Οκτώβρης έχει πάρει, για πάντα, μια κόκκινη απόχρωση.

Πηγή: News247.gr

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Μεγάλη Τετάρτη/ Τι σημαίνει η ημέρα;

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό …