Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την υγεία

Κατοικίδια ζώα και οφέλη για την υγεία

Η συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο έχει πολλά οφέλη για τον άνθρωπο και την υγεία του. Η αγάπη, η συντροφικότητα, η διασκέδαση και η ξεκούραση είναι μερικές από τις πιο ευχάριστες απολαβές που μπορεί να σου προσφέρει ο σκύλος ή η γάτα σου, εντός η εκτός σπιτιού. Για να δούμε όμως τα οφέλη που επιφέρουν τα ζωάκια στην υγεία μας.

  • Καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης

Πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας προτείνουν την απόκτηση ενός κατοικίδιου ζώου για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης. Τα σκυλάκια είναι πιστά στον ιδιοκτήτη τους, τον αγαπούν και τον κρατούν σε εγρήγορση. Ο ιδιοκτήτης τους είναι υπεύθυνος γι’ αυτά και για την κάλυψη των αναγκών τους, με αποτέλεσμα να παραμένει ενεργητικός και να μην βυθίζεται στην αδράνεια. Επίσης, ακόμα και ένα κοίταγμα στα μάτια, είναι επαρκές για να παράγει στον ανθρώπινο οργανισμό ορμόνες (σεροτονίνη) που ενεργοποιούν την ευτυχία, την ηρεμία, την γαλήνη και την καταστολή του άγχους (μέσω της παράλληλης μείωσης των επιπέδων της κορτιζόλης).

  • Βελτίωση της φυσικής μας κατάστασης

Σε ιδιοκτήτες σκύλων παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Η ανάγκη των τετράποδων φίλων μας για την καθημερινή βόλτα τους είναι μια κινητήριος δύναμη για περπάτημα και – εν μέρει – υποχρεωτική εκγύμναση.

  • Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας και μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν σκύλο και πάσχουν παράλληλα από υπέρταση, τείνουν να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και να επισκέπτονται πιο σπάνια το γιατρό τους, από άλλα άτομα ίδιας ηλικίας που δεν έχουν σκύλο. Επίσης, οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων. Για τα αποτελέσματα αυτά σημαντική είναι η συμβολή της καθημερινής εκγύμνασης των φιλόζωων.

  • Βοήθεια και εξυπηρέτηση σε άτομα με αναπηρίες

Ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι παρέχουν ουσιαστική βοήθεια σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η καθοδήγηση των τυφλών και η μεταφορά αντικειμένων προς και από τον ιδιοκτήτη τους.

  • Μειωμένη εμφάνιση αλλεργιών στα παιδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που έχουν μεγαλώσει με κατοικίδια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν στην μετέπειτα ζωή τους άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αναπνευστικές ή επιδερμικές λοιμώξεις. Αυτό συμβαίνει διότι τα παιδιά αυτά, χάρη στη συναναστροφή τους με το κατοικίδιο ζώο τους, έχουν αναπτύξει περισσότερα αντισώματα σε σχέση με άλλα παιδιά που δεν έχουν συναναστραφεί ποτέ κάποιο κατοικίδιο.

Μπορεί η συμβίωση με ένα ζώο να έχει οφέλη, δεν πάει όμως να έχει και υποχρεώσεις. Όταν υιοθετείς ένα ζώο, είσαι υπεύθυνος γι’ αυτό. Έχεις ευθύνη απέναντι στις καθημερινές ανάγκες του για αγάπη, φροντίδα, προστασία, στέγη, τροφή, νερό, αλλά και για την ατομική του υγιεινή. Οφείλεις να εμβολιάζεις το ζώο σου και να το στειρώνεις, εφόσον θεωρείς πως δεν μπορείς να συντηρήσεις τα μικρά του. Και οι ευθύνες που έχεις δεν διαρκούν μόνο για μερικούς μήνες. Πρόκειται για ευθύνες ετών και εσύ πρέπει να είσαι συνειδητοποιημένος πριν τις αναλάβεις.

Κι αν πραγματικά αγαπάς τα ζώα, μην αγοράζεις. Υιοθέτησε. Υιοθέτησε και δώσε σπίτι σε ένα πλάσμα που θα ομορφύνει τη ζωή σου. Σε ένα πλάσμα που δεν χρειάζεται παραπάνω από ένα πιάτο φαγητό, για να σου χαρίσει την ψυχή του.

 

Επιμέλεια Σύνταξης : Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Πως να επιλέξετε φρέσκα ψάρια; Ζούμε Όμορφα!

Αν πρόκειται να αγοράσετε ψάρι, η επιλογή μιας καλής αγοράς και ενός καλού ψαροπώλη που …