Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Μιλώντας με την «ψυχή»… Διακοπές & Ψυχολογία

Μιλώντας με την «ψυχή»… Διακοπές & Ψυχολογία

Και η στιγμή που όλοι περιμέναμε, έφτασε. Επιτέλους καλοκαίρι! Επιτέλους διακοπές! Η ψυχολογία μας είναι στα καλύτερά της και η διάθεσή μας στο ζενίθ Όσο και αν οι οικονομικές συνθήκες δεν μας επιτρέπουν να πραγματοποιήσουμε τις διακοπές που θα θέλαμε, σίγουρα δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να χαλαρώσουμε και να χαρούμε το καλοκαίρι. Πάντα θα υπάρχει λίγος χώρος για τον ήλιο, τη θάλασσα και τις βόλτες με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Πάντα θα μπορούμε να βρούμε μια «λύση», έστω και της μια μέρας, για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητά μας, στοχεύοντας σε έναν κοντινό προορισμό, χωρίς να αφήνουμε την αναγκαιότητα των διακοπών μας σε δεύτερη μοίρα. Για να δούμε όμως, ποια είναι τα οφέλη των διακοπών στην ψυχολογία μας;

  • Αύξηση της πνευματικής μας διαύγειας. Η λειτουργία του εγκεφάλου μας είναι πιο περίπλοκη απ’ όσο νομίζουμε. Ο εγκέφαλός μας δεν είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε ορισμένες συνθήκες, όταν είναι κουρασμένος, όσο απλές ή σύνθετες και αν είναι αυτές. Χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί και να γίνει πιο παραγωγικός. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρξει πραγματική ξεκούραση, πράγμα που συνδέεται άμεσα με την αποχή από κινητά τηλέφωνα, επαγγελματικές συναναστροφές και e-mail. Όταν ο εγκέφαλος μας ξεκουραστεί, γίνεται πιο διαυγής και είναι σε θέση να αντιμετωπίσει με ευκολία συνθήκες που στο παρελθόν φάνταζαν απελπιστικά δύσκολες.
  • Ευεξία και μείωση των επιπέδων του άγχους. Κατά τη διάρκεια των διακοπών, είναι μια καλή ευκαιρία για το άτομο να απομακρυνθεί από τις συνθήκες της καθημερινότητας του που του προκαλούν άγχος. Πρόκειται για μια περίοδο κατά την οποία τα επίπεδα της σεροτονίνης (της ορμόνης της ευτυχίας) στον εγκέφαλο αυξάνονται, με αποτέλεσμα το άτομο να νιώθει ευεξία. Παράλληλη είναι η μείωση της κορτιζόλης (της ορμόνης του άγχους), πράγμα που επιφέρει ηρεμία στον οργανισμό μας. Είναι γεγονός ότι τα άτομα που επιστρέφουν από τις διακοπές τους εμφανίζουν χαμηλότερα επίπεδα άγχους και είναι πιο παραγωγικοί στην εργασία τους, σε σχέση με τα άτομα που δεν πήγαν διακοπές, ακόμα και αν τα άτομα αυτά που πήγαν διακοπές, δεν ένιωθαν την ανάγκη να το κάνουν. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα άγχους συσχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες για καρδιαγγειακά επεισόδια, για ψυχοσωματικά επεισόδια, για επεισόδια του αναπνευστικού και καρκίνο.

  • Βελτίωση διαπροσωπικών σχέσεων. Οι διακοπές είναι ένα όμορφο διάλειμμα για όλους. Η ευχάριστη διάθεση, η καλή παρέα, η ψυχαγωγία και οι κοινές δραστηριότητες είναι κάποιες συνθήκες που φέρνουν τους ανθρώπους – συνοδοιπόρους πιο κοντά. Κάνοντας μια σύντομη απόδραση από την καθημερινότητα, τα άτομα που πηγαίνουν μαζί διακοπές έχουν την ευκαιρία να περάσουν μαζί περισσότερο ποιοτικό χρόνο, αναθερμαίνοντας τη σχέση τους, που η ρουτίνα την έχει φθείρει. Κοινές αναμνήσεις και ένα ευχάριστο διάλειμμα είναι μερικά από τα στοιχεία εκείνα που μπορούν να συσφίξουν μια σχέση, να την βελτιώσουν ποιοτικά και να της δώσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
  • Αναστοχασμός και όρεξη για ζωή. Βρίσκεσαι σε μια παραλία μακριά από την πολυκοσμία. Μια παραλία απόμερη και ήρεμη, σε ένα νησί που δεν το είχες καν φανταστεί, με μόνο άκουσμα τον ήχο της θάλασσας. Τι καλύτερο λοιπόν από το να καθίσεις στα βότσαλα και να αναστοχαστείς; Να σκεφτείς τι είναι αυτί που σε γεμίζει και πόσο τυχερός είσαι που έχεις όλα αυτά που έχεις στη ζωή σου. Να σκεφτείς και να ηρεμήσεις… Να συζητήσεις με τον φίλο σου για πράγματα που ποτέ δεν είχατε μιλήσει ξανά στο παρελθόν. Να τον πιάσεις από το χέρι και να εξερευνήσετε ακόμα και το παραμικρό σοκάκι της περιοχής. Να ζήσετε… Να ζήσετε στιγμές αληθινές, ποιοτικές. Στιγμές που θα είστε οι δυο σας και θα έχετε όρεξη να μάθει ο ένας τον άλλον όσο πιο καλά μπορεί… Στιγμές που θα έχετε όρεξη για ζωή!

Όσο παρεξηγημένες και αν είναι οι διακοπές, μόνο είδος πολυτελείας δεν θεωρούνται. Αντίθετα, θα έλεγε κανείς πως αποτελούν είδος ψυχικής ηρεμίας. Είναι ένας τρόπος πνευματικής και σωματικής ξεκούρασης. Είναι ένας τρόπος για να έρθεις πιο κοντά με τα άτομα που αγαπάς αλλά κυρίως με τον εαυτό σου. Ένας τρόπος για να ζεις όμορφα… Τι περιμένεις λοιπόν; Ακόμα να κλείσεις εισιτήρια;

 

Της Ελισάβετ Κουτρούλη,

Πανεπιστήμιο Κρήτης – Τμήμα Ψυχολογίας

 

 

Συντακτική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Δρόμοι Υγείας με την Μαρία Δημητρέλλη: Physiof

Για έβδομη συνεχόμενη τηλεοπτική χρονιά, το Ζούμε Όμορφα με τη Μαρία Δημητρέλλη συνεχίζει δυναμικά το …