Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Μιλώντας με την «ψυχή»… Ευαλωτότητα και σχέσεις

Μιλώντας με την «ψυχή»… Ευαλωτότητα και σχέσεις

Μιλάς λίγο και σκέφτεσαι πολύ; Δεν λες αυτά που νιώθεις; Ή άλλα νιώθεις και άλλα λες; Παριστάνεις τον αδιάφορο ενώ μέσα σου βιώνεις αλλεπάλληλες συναισθηματικές εκρήξεις; Μάλλον προτιμάς να ακούς παρά να εκφράζεσαι. Ή μήπως δεν εκφράζεσαι καθόλου; Φαντάζομαι ότι θα είσαι και εσύ από τους τύπους που αποφεύγουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Είναι οι ίδιοι τύποι με αυτούς που, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, φοράνε το προσωπείο της αδιαφορίας. Ένα προσωπείο που εξυπηρετεί την ανάγκη τους για προστασία από τον «άλλο», αυτόν τον «άλλο» που τους ενδιαφέρει περισσότερο από τον καθένα. Μόνο με αυτό νιώθουν ασφαλείς. Και χρησιμοποιούν αυτό το προσωπείο επειδή δεν τους αρέσει να εκτίθενται. Φοβούνται. Φοβούνται ότι, αν εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, θα φανεί η ευαλωτότητά τους. Φοβούνται πως θα γίνουν ο «εύκολος στόχος» ή ένα «θύμα εκμετάλλευσης» για τον άνθρωπο που ενδιαφέρονται, ο οποίος, αφού αντιληφθεί τα πραγματικά τους συναισθήματα, θα γίνει «καπνός» το επόμενο λεπτό. Γιατί, για τους ευάλωτους ανθρώπους, η έκφραση των συναισθημάτων, είναι ανάλογη με τη γύμνια του σώματος. Όπως ένα γυμνό σώμα είναι εκτεθειμένο χωρίς ρούχα, έτσι και ο ευάλωτος άνθρωπος είναι εκτεθειμένος όταν εκφράζει όσα νιώθει. Και έτσι, βυθίζεται στην εσωστρέφειά του και κλείνεται στον εαυτό του. Γιατί μόνο με τον εαυτό του νιώθει ασφαλής και μόνο σε αυτόν μπορεί να εμπιστευθεί όσα πραγματικά νιώθει.

Όμως, το να είναι κανείς ευάλωτος, δεν αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» του. Η ευαλωτότητα δεν είναι η αδυναμία ελέγχου των συναισθημάτων ούτε η τάση του ατόμου να είναι υπερβολικά ευαίσθητο άρα και εύθραυστο. Αντίθετα, η ευαλωτότητα είναι δύναμη. Είναι η δύναμη του να γνωρίζεις τον εαυτό σου καλύτερα από τον καθένα. Να γνωρίζεις τα όρια του, την ευθραυστότητά του, τις ευαισθησίες του, τα προτερήματα τις ατέλειές του και να τις υποστηρίζεις με σθένος. Είναι το μέσο με το οποίο αγκαλιάζεις την αυθεντικότητα του εαυτού σου, τα λάθη και τα πιο δυνατά σημεία του. Αγκαλιάζεις αυτό που προσπαθείς – με νύχια και με δόντια – να κρύψεις από τους άλλους. Και προσπαθείς να το κρύψεις επειδή έχει χαθεί η εμπιστοσύνη σου στους ανθρώπους. Ο κόσμος είναι σκληρός και εσύ ευάλωτος να πληγωθείς. Οπότε προτιμάς να σωπάσεις, παρά εκφράσεις το χείμαρρο συναισθημάτων που κρύβεις βαθιά μέσα σου, πιστεύοντας πως έτσι θα διατηρήσεις την ακεραιότητα του εαυτού και των συναισθημάτων σου.

Μην ξεχνάτε όμως, φίλοι μου, πως η αποδοχή της ευαλωτότητας, είναι αυτή που σε ελευθερώνει από το φόβο. Μόνο όταν συμφιλιωθείς με την ευαίσθητη πλευρά του εαυτού σου, ο φόβος της έκθεσης θα γίνει παρελθόν. Αποδέχεσαι αυτά που νιώθεις και τα ενστερνίζεσαι. Τα υποστηρίζεις και δεν σε σταματάει κανείς. Γιατί το να αγαπάς, να νιώθεις και να νοιάζεσαι είναι ένας τρόπος έκθεσης και απαιτεί δύναμη. Ένα είδος δύναμης τόσο ισχυρής, που να αδιαφορεί για το αν θα πληγωθείς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να αντιμετωπίζεις τους πάντες με τον ίδιο τρόπο. Την ευαλωτότητά σου τη βλέπουν εκείνοι που εσύ επιτρέπεις να την δουν. Εκείνοι που την κέρδισαν. Εκείνοι που εμπιστεύθηκες και θέλεις να τους δείξεις το πιο ειλικρινές «εγώ» σου. Άλλωστε με το να αποδεχθείς την ευαλωτότητά σου στην αγάπη, κατανοείς την πραγματική της υπόσταση. Αγαπάς χωρίς να φοβάσαι. Εμπιστεύεσαι και απλώνεις το χέρι σου με σιγουριά, ακόμα και ας μην ξέρεις αν ο άλλος θα το κρατήσει.  Κι αν δεν το κρατήσει, τι έγινε; Σίγουρα έχεις βγει πιο δυνατός από αυτήν την διαδικασία. Πλέον έχεις μάθει να ισορροπείς και δεν έχεις ανάγκη κανένα άλλο χέρι να σε κρατήσει. Είσαι σίγουρος για τα συναισθήματά σου και τα υποστηρίζεις σθεναρά, αδιαφορώντας για τον αντίκτυπο που θα έχουν. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ είναι να μην σταματάς να απλώνεις το χέρι σου. Και να το απλώνεις με σιγουριά.. Και πίστεψε με, όλο και κάποιος θα βρεθεί να το κρατήσει… Θα είναι αυτός ο «κάποιος» που δεν θα φοβάσαι να του μιλήσεις για όσα νιώθεις… Θα είναι αυτός ο «κάποιος» που θα τον εμπιστευθείς και θα τον αγαπήσεις. Πρόκειται για τον ίδιο «κάποιον» που αξίζει να αγαπήσεις…

 

Της Ελισάβετ Κουτρούλη – Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας

 

Επιμέλεια Σύνταξης : Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Πως να επιλέξετε φρέσκα ψάρια; Ζούμε Όμορφα!

Αν πρόκειται να αγοράσετε ψάρι, η επιλογή μιας καλής αγοράς και ενός καλού ψαροπώλη που …