Τετάρτη, 15 Ιούλιος 2020
Home / Δρόμοι Υγείας / Μιλώντας με την «ψυχή»… Η πείνα είναι συναίσθημα

Μιλώντας με την «ψυχή»… Η πείνα είναι συναίσθημα

Έχοντας ακούσει πολλά ρατσιστικά σχόλια του τύπου «πώς είσαι έτσι;», «γιατί δεν προσπαθείς να κάνεις λίγη δίαιτα» και εκείνα τα εξίσου ενοχλητικά «χοντρέ», έρχεται στο προσκήνιο το δίλλημα: μήπως δεν είμαστε αυτό που τρώμε αλλά αυτό που αισθανόμαστε;

Και ναι, φίλοι μου. Η όρεξή μας για φαγητό και το σώμα μας σχετίζεται άμεσα με το συναίσθημά μας, το οποίο διαμαρτύρεται για ό,τι άσχημο του συμβαίνει. Γιατί η πείνα μας δεν είναι μόνο πείνα βιολογική αλλά και συναισθηματική. Και η συναισθηματική πείνα είναι ακόμα πιο ακόρεστη. Προσπαθείς να γεμίσεις με φαγητό ό,τι άδειο έχεις μέσα σου. Άδειο από συναίσθημα, εγκαταλελειμμένο που κρύφτηκε στο πέρασμα του χρόνου. Πλέον το καταφύγιο σου δεν είναι ένας άνθρωπος με τον οποίο θα μοιραστείς τους προβληματισμούς σου, αλλά το ψυγείο σου σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, ο φούρνος της γειτονιάς σου σε ένα ερημωμένο στενό, για να απολαύσεις, κενός πια, το – πλούσιο σε θερμίδες – γεύμα σου. Ας δούμε όμως, τι είναι αυτό που καθορίζει την πείνα μας.

Συνήθως, δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε. Τρώμε για να νιώσουμε ευχαρίστηση, να νιώσουμε «γεμάτοι» και να πούμε ένα ηχηρό «μπράβο» στον εαυτό μας, εφόσον κανένας άλλος δεν το έκανε. Τρώμε για να κοινωνικοποιηθούμε, να κάνουμε παρέες και να έρθουμε πιο κοντά με τους άλλους, δημιουργώντας ένα κλίμα οικειότητας. Και κάπως έτσι, το φαγητό παύει να είναι πηγή ενέργειας και γίνεται κινητήριος δύναμη. Μια κινητήριος δύναμη που έγκειται στην αύξηση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, ουσιών απαραίτητων για την ευεξία, την ευχάριστη διάθεση και την ικανοποίηση του οργανισμού μας, για να νιώσουμε πλήρεις.

Όσο κοινότυπο και αν ακούγεται, η δύναμη σου είναι μεγάλη και η ζωή στα χέρια σου. Και είμαι σίγουρη πως μπορείς να φύγεις μέσα από αυτόν τον φαύλο κύκλο που κάνει τα νούμερα της ζυγαριάς σου να μεγαλώνουν. Ξεκίνα να φροντίζεις το σώμα σου. Το σώμα και την ψυχή σου. Περιποιήσου τον εαυτό σου, ξεκίνα γυμναστήριο, φάε σωστά, κοιμήσου καλά, φόρα το καλύτερο χαμόγελό σου και γέλα από καρδιάς. Μόνο τότε δείχνεις πραγματικά όμορφος. Και μην διστάσεις να αλλάξεις και παρέες, αν χρειαστεί. Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι είναι τοξικούς ανθρώπους που δεν σε καταλαβαίνουν και κρίνουν τις επιλογές σου. Δεν έχεις άλλο από το να σηκώσεις ψηλά το κεφάλι και να δεις το φως. Και τι πειράζει αν είχες και λίγα κιλάκια παραπάνω; Σε λίγο καιρό κανείς δεν θα το θυμάται.

 

Της Ελισάβετ Κουτρούλη

Πανεπιστήμιο Κρήτης, Τμήμα Ψυχολογίας

Συντακτική Επιμέλεια : Ιφιγένεια Κίκη

 

Check Also

Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το ελαιόλαδο στην αχαιότητα  Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. …