Κυριακή, 20 Οκτώβριος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μεσημεριανό ύπνο!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον μεσημεριανό ύπνο!

Τι καλύτερο από ένα μεσημεριανό υπνάκο μετά από μια κουραστική μέρα στη δουλειά;

Ειδικά μετά το μεσημεριανό γεύμα, η ανάγκη που νιώθουμε να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφεθούμε στην αγκαλιά του Μορφέα είναι σχεδόν ακατανίκητη!

Ο μεσημεριανός ύπνος παρέχει πολλά οφέλη στην υγεία, αρκεί να γίνεται την κατάλληλη ώρα και να έχει τη σωστή διάρκεια.
Ο μεσημεριανός ύπνος μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχική διάθεση, την ενεργητικότητα και μακροπρόθεσμα την υγεία. Αρκεί όμως να γίνεται την κατάλληλη ώρα και να μην είναι παρατεταμένος!
Το ιδανικό είναι να κοιμάται κανείς το μεσημέρι νωρίς (μεταξύ 2 και 3 το μεσημέρι) και οπωσδήποτε επί λιγότερο από μία ώρα.

Αν μάλιστα κάποιος καταφέρνει να περιορίζεται σε 15-20 λεπτά ύπνου, τόσο το καλύτερο!

Οι πιθανοί κίνδυνοι

Αυτό είναι απαραίτητο διότι οι υπερβολές στη διάρκεια ή και στην ώρα του ύπνου, μπορεί να έχουν συνέπειες.

Ο παρατεταμένος ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο να κοιμηθεί κάποιος βαθιά και να μπει για λίγο στο στάδιο των ονείρων. Αν συμβεί αυτό, θα ξυπνήσει με τη λεγόμενη αδράνεια του ύπνου. Είναι μία κατάσταση κατά την οποία το άτομο ξυπνάει μεν, αλλά δεν ξέρει που βρίσκεται και τα έχει χαμένα

Στην κατάσταση αυτή, είναι απίθανο να νιώσει κανείς αναζωογονημένος, ακόμα κι όταν συνέλθει εντελώς. Επιπλέον, μπορεί να έχει επιπτώσεις στον βραδινό ύπνο του.

Για να μπορεί ο ανθρώπινος οργανισμός να λειτουργεί ομαλά, πρέπει να ακολουθεί ένα εγγενές πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό καθορίζεται από το βιολογικό ρολόι, το οποίο θα απορρυθμιστεί αν κάποιος κοιμάται υπερβολικά πολύ ή/και πολύ αργά το μεσημέρι.

Αν συμβεί αυτή η απορρύθμιση, το άτομο θα αρχίσει να ξυπνά και να κοιμάται ακατάστατες ώρες, και τελικά μπορεί να φθάσει έως τα χρόνια προβλήματα ύπνου.

Πηγή: Iatropedia.gr

 

 

Check Also

Η Μαρία στη Ζάκυνθο … με πειρατικό !!!

Αν μου έλεγες κάποτε ότι θα ξαναπήγαινα , θα σου έλεγα δεν υπάρχει περίπτωση ! …