Σάββατο, 6 Ιούνιος 2020
Home / Zούμε Όμορφα / Πόσες φορές πρέπει να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας;

Πόσες φορές πρέπει να βγάζουμε βόλτα τον σκύλο μας;

Πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να βγάζουμε τον τετράποδο φίλο μας βόλτα και τι θα πρέπει να περιλαμβάνει η βόλτα αυτή ώστε να είναι αποδοτική;

Πολλοί είναι οι – νέοι κυρίως – ιδιοκτήτες σκύλων οι οποίοι αναρωτιόνται πόσες φορές την ημέρα πρέπει να βγάζουν βόλτες τον τετράποδο φίλο τους.

Ένας εφικτός μέσος όρος για τον μέσο ιδιοκτήτη, είναι τρεις φορές την ημέρα, από μισή ώρα τη φορά. Βέβαια κάθε σκύλος έχει διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, και ανάλογα τον χαρακτήρα του ή/και την ράτσα του μπορεί να χρειάζεται περισσότερες βόλτες.

Τα Τζακ Ράσελ και τα μπόξερ, για παράδειγμα, όντας υπερκινητικά σκυλιά μπορεί να χρειάζονται περισσότερες βόλτες. Τα Μπουλντόγκ και τα Μαστίφ, από την άλλη δεν έχουν τόση ενέργεια. Ακόμα όμως και στις ίδιες ράτσες, παρατηρούνται διαφοροποιήσεις στον χαρακτήρα, και ανάλογα θα πρέπει να προσαρμόζεται και η συχνότητα των εξόδων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τρεις βόλτες την ημέρα είναι το κατώτατο «όριο».

Πέρα από τη συχνότητα και τη διάρκεια της βόλτας, εξαιρετικής σημασίας είναι και η ποιότητα αυτής. Είναι σημαντικό τι κάνουμε σε αυτό το μισάωρο. Μια σωστή βόλτα πρέπει να περιλαμβάνει κάποιο παιχνίδι του ιδιοκτήτη με τον σκύλο και όχι να αφήνεται ανεξέλεγκτο το σκυλάκι να παίζει με τα άλλα σκυλιά, όπως κάνουν αρκετοί ιδιοκτήτες. Το σκυλί δεν εκτονώνεται έτσι και μπορεί να εμφανίσει προβλήματα συμπεριφοράς.

Μέσα στο μισάωρο λοιπόν, προτείνονται παιχνίδια όπως το «μπαλάκι» ή η διελκυστίνδα, αλλά και κάποιας μορφής απλή εκπαίδευση – π.χ. το «κάτσε», έτσι ώστε να κουράζουμε όχι μόνο το σώμα του κατοικίδιου μας, αλλά και το μυαλό του.

Σημασία επίσης έχει και η χρονική στιγμή της βόλτας. Οι προτεινόμενες τρεις βόλτες θα πρέπει να απέχουν ίσες ώρες. Δεν έχει νόημα, δηλαδή, να αφήσουμε τον σκύλο στο σπίτι από το προηγούμενο βράδυ μέχρι το απόγευμα, όπως γίνεται συχνά από ιδιοκτήτες. Οι βόλτες θα πρέπει να γίνονται πρωί, μεσημέρι και βράδυ.

Πηγή: In2life.gr

 

 

Check Also

Η φλέβα της αγάπης ….

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα !!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το …