Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Δρόμοι Υγείας / Το σώμα μιλάει… Άκουσε το!

Το σώμα μιλάει… Άκουσε το!

Πολλοί από εμάς παλεύουμε για να τα βγάλουμε πέρα καθημερινά κάτω από πίεση. Στο τέλος της μέρας τραβάει από το σώμα μας και τη ψυχική μας υγεία. Μερικές φορές, οι άνθρωποι έχουν πόνους και αρρωσταίνουν εξαιτίας χρόνιου άγχους.

Το σώμα σου ξέρει όταν κάτι δεν πάει καλά και πρέπει να το ακούς.

Η αλήθεια είναι ότι πολλές φορές λόγω του φόρτου εργασίας μας δεν βλέπουμε τα σημάδια με αποτέλεσμα να ζητάμε απεγνωσμένα λίγες μέρες διακοπών για να ξεκουραστούμε. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αλλάξει αυτό.

Ο έλεγχος του βάρους σου μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολος όταν είσαι αγχωμένη. Αν έχεις μία έντονη ή τραυματική κατάσταση, το σώμα σου θα αυξήσει τη κορτιζόνη. Αυτή η ορμόνη σταθεροποιεί τα λίπη και τους υδατάνθρακες και επίσης υποστηρίζει τα επίπεδα της ζάχαρης στο αίμα σου. Έτσι παράγεις λιγότερη τεστοστερόνη με αποτέλεσμα να καις λιγότερες θερμίδες και να παίρνεις βάρος.

Ακμή, ψωρίαση και άλλες δερματικές ασθένειες μπορούν να προκληθούν από χρόνιο άγχος. Οι επιστήμονες έχουν αποδείξει πως πολλές δερματικές ασθένειες συνδέονται με το άγχος.

Το χρόνιο άγχος μπορεί να κάνει πιο ευαίσθητο το ανοσοποιητικό σου σύστημα στην κορτιζόνη. Αυτό θα σε οδηγήσει σε αυξημένες φλεγμονές και θα αρρωσταίνεις πιο συχνά.

Έρευνες έχουν δείξει πως το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο γαστρεντερικό σύστημα. Είναι επειδή το άγχος προκαλεί κούραση στους μυς και πιέζει τα όργανα. Μπορείς να πάρεις φάρμακα, αλλά θα σε βοηθήσουν σε βάθος χρόνου. Επίσης συνδέεται με τη νευρικότητα και πρέπει να βρεις τι το προκαλεί.

Για να συγκεντρωθείς στις καθημερινές εργασίες σου, πρέπει να ξεφύγεις από την αρνητικότητα σου. Αν συγκεντρώνεσαι συνεχώς στα προβλήματά σου, δεν θα το καταφέρεις ποτέ. Προσπάθησε να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου πριν τις δραστηριότητες σου. Για παράδειγμα μπέρδεψε τον εαυτό σου πριν κάνεις κάτι σημαντικό.

Με το άγχος μπορούν να πέσουν τα μαλλιά σου. Δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότητα. Έρευνες έχουν δείξει πως το χρόνιο άγχος μπορούν να πέσουν τα μαλλιά σου. Είναι επειδή το άγχος προκαλεί την υποτιθέμενενη τελογενή αλωπεκία. Από την άλλη μπορεί για την απώλεια των μαλλιών σου να ευθύνονται τα γενετικά, οπότε μίλα με τον γιατρό σου πρώτα.

 

Το σώμα μιλάει… ακουσέ το!

Check Also

Δρόμοι Υγείας με την Μαρία Δημητρέλλη: Physiof

Για έβδομη συνεχόμενη τηλεοπτική χρονιά, το Ζούμε Όμορφα με τη Μαρία Δημητρέλλη συνεχίζει δυναμικά το …