Τρίτη, 19 Μάρτιος 2019
Home / Μύρισε Ελλάδα / Γλυκά / Τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά στην Κεφαλλονιά από τον Σέσουλα!

Τα καλύτερα παραδοσιακά γλυκά στην Κεφαλλονιά από τον Σέσουλα!

Λίγο καιρό πριν βρεθήκαμε στην όμορφη Κεφαλλονιά!

Εκεί επισκεφθήκαμε τα καλύτερα μέρη για να Ζούμε Όμορφα! Ένα από αυτά ήταν και ο παραδοσιακός φούρνος ‘ο Σέσουλας‘! Το μικρό παραδοσιακό εργαστήριο ιδρύθηκε το 1890 από την οικογένεια Πάτση και συνεχίστηκε από τον Γεράσιμο Πολλάτο, τον γνωστό ως Σέσουλα.

Στα χρόνια της κατοχής ο μικρός αυτός φούρνος προμήθευε κουλούρια και ζαχαρόψωμα με τους κουλουρτζήδες του, όλο το Αργοστόλι. Παιδιά κάθε ηλικίας ξεχύνονταν στους δρόμους από τα ξημερώματα για να ξεπουλήσουν την πραμάτεια τους. Με τα χεράκια τους γεμάτα ξεροψημένα, τραγανά, σουσαμένια κουλούρια, φορεμένα σαν βραχιόλια και μπροστά τους την τάβλα με τα ζαχαρόψωμα, μια πεντάρα το ένα, γέμιζαν τα άδεια στομάχια των πεινασμένων συνανθρώπων τους. Ως πλανόδιος πωλητής κουλουριών στο Σέσουλα  ξεκίνησε και ο Αριστοφάνης Πολλάτος σε ηλικία μόλις οχτώ χρονών. Ο Αριστοφάνης κατάφερε πολύ σύντομα, αν και νεαρός στην ηλικία, να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία των προκατόχων του και να αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης παρασκευάζοντας με πενιχρά εργαλεία –ένα  μπακιρένιο  σκεύος, μια ξύλινη κουτάλα, μια χούφτα αμύγδαλα, λίγη ζάχαρη  και ένα τσουβάλι κάρβουνα- το πρώτο παραδοσιακό γλύκισμα της Κεφαλονιάς, τη μάντολα! 

Η Σεσου-Λίνα και ο άντρας της  Γιώργος αποτελούν  αυτή τη στιγμή την 4η γενιά Σέσουλα. Οι δύο τους έχουν καταφέρει και συνεχίζουν, με τον ίδιο ζήλο, συνδυάζοντας την πείρα των παλαιών με την τεχνογνωσία και τις ιδέες των νέων και το κυριότερο διατηρώντας την παράδοση και την ποιότητα των προϊόντων τους αναλλοίωτη  όπως εδώ και 120 χρόνια!

Είναι γνωστό άλλωστε από όλους στο νησί πως η «σέσουλα» του μικρού αυτού παραδοσιακού αρτοποιείου ξεχειλίζει ακόμα και σήμερα, καθημερινά, από καυτές, λαχταριστές μάντολες, κατευθείαν από το καζάνι,  έτοιμη να αδειάσει και να ξαναγεμίσει πολλές φορές μέσ’ τη μέρα, για να καλωσορίσει κάθε επισκέπτη του φούρνου! Επάξια λοιπόν  το εργαστήριο αυτό  κέρδισε και συνεχίζει να τιμάει  και το όνομα του…… «Σέσουλας!!!»

Και όχι μόνο….

Μία βόλτα στο Λιθόστρωτο θα σας πείσει!

Οι εξαιρετικές πρώτες ύλες και τα αγνά υλικά σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές συνταγές 120 χρόνων κάνουν τα αρτοσκευάσματα και τα παραδοσιακά κεφαλλονίτικα εδέσματα του Σέσουλα μοναδικά.

Ο Σέσουλας θα παραμένει πάντα αγαπημένη, οικογενειακή υπόθεση!

Όνειρο τους;

Να αποτελέσουν έμπνευση για  τα παιδιά τους,  ώστε να συνεχίσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους  και να γίνουν και εκείνα με τη σειρά τους η επόμενη γενιά Σέσουλα!

Δείτε το βίντεο και ελάτε να μάθουμε όλα τα μυστικά του Σέσουλα!

 

Ο Σέσουλας
Σωτήρος 11, Αργοστόλι Κεφαλλονιάς (έναντι εφορίας)
Τηλ. Επικοινωνίας: 26710 22263 & 6944263807
EMAIL: info@sesoulas-kefalonia.gr, georgelina09@gmail.com
https://sesoulas-kefalonia.gr/el/

Αποστολή: Κεφαλλονιά

Συντακτική Επιμέλεια: Ιφιγένεια Κίκη

 

Check Also

Μύρισε Ελλάδα με τον Στέλιο Βασιλακόπουλο & Κρεατόπιτα Famiglia Di Pasta!

Αυτή την Τσικνοπέμπτη το στούντιο Μύρισε Famiglia Di Pasta! Famiglia Di Pasta και Μύρισε Ελλάδα …