Κυριακή, 19 Μάιος 2019
Home / Τι είναι το λάδι και τα λιπαντικά που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας και σε τι χρησιμεύουν;

Τι είναι το λάδι και τα λιπαντικά που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας και σε τι χρησιμεύουν;

Όλοι οι κινητήρες για να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και να έχουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση και μακροζωία πρέπει να έχουν και την κατάλληλη λίπανση. Η επιλογή του σωστού λιπαντικού είναι μείζονος σημασίας σε όλα τα αυτοκίνητα και πρέπει να γίνεται με βάση τον τύπο του οχήματος και του κινητήρα, το στιλ οδήγησης, την κατάσταση του κινητήρα, τις καιρικές συνθήκες κ.ο.κ.

Συχνότητα αλλαγής λιπαντικού

Αυτή εξαρτάται από δύο βασικούς παράγοντες:

  • τον τύπο του λιπαντικού και τις συνθήκες οδήγησης
  • η αλλαγή του λιπαντικού να γίνεται τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο.

Όταν το αυτοκίνητο κινείται συνεχώς στην πόλη και συνέχεια σε χαμηλές ταχύτητες τότε καλό είναι η αλλαγή του λιπαντικού να γίνεται κάθε 6 μήνες. Επίσης καλό είναι να ελέγχεται η στάθμη του λιπαντικού κάθε 1.000 χιλιόμετρα και αν η κατανάλωση λαδιού είναι κάτι περισσότερο από 1 λίτρο, τότε πιθανώς να υπάρχει κάποια δυσλειτουργία ή διαρροή .

Στην περίπτωση που ο κινητήρας καίει λάδια τότε τα καυσαέρια που εκπέμπει έχουν άσπρο καπνό και αποπνικτική οσμή. Σε ενδεχόμενο διαρροής ελέγξτε την τάπα του κάρτερ, τις φλάντζες, το μπλοκ του κινητήρα και του στροφάλου και στο ενδεχόμενο που έχουν «τρέξει» λάδια επισκεφθείτε άμεσα συνεργείο.

Είδη λιπαντικών

Ορυκτέλαια: Προέρχονται από τα υπολείμματα του αργού πετρελαίου και έχουν πολύ χαμηλό κόστος (γύρω στα 3 ευρώ/λίτρο) αλλά αντίστοιχα παρέχουν μέτρια λίπανση και μικρή διάρκεια ζωής.

Ημισυνθετικά: Είναι ίσως τα πιο διαδεδομένα αφού συνδυάζουν καλή απόδοση σε λογικές τιμές (περίπου στα 7 ευρώ το λίτρο) και αποτελούν μείγματα συνθετικού και ορυκτέλαιου. Τα ημισυθνετικά λάδια προσφέρουν πολύ καλύτερη λίπανση από τα ορυκτέλαια αλλά δεν φτάνουν τα πιο εξελιγμένα συνθετικά.

Συνθετικά: Η βάση τους παράγεται βιομηχανικά σε εργαστηριακές συνθήκες και αποτελείται συνήθως από εστέρες, αλλά και άλλες ενώσεις. Τα συνθετικά λάδια έχουν καλύτερη απόδοση και αντοχή, αλλά κοστίζουν περισσότερα χρήματα  από τα ημισυνθετικά αλλά δεν «ταιριάζουν» σε όλους τους τύπους των κινητήρων.

Τι σημαίνουν οι κωδικοί στα λιπαντικά;

Η S.A.E. (Society of Automotive Engineers) κατατάσσει τα λιπαντικά ανάλογα µε το ιξώδες που εμφανίζουν σε διάφορες θερμοκρασίες. Το ιξώδες δείχνει πόσο «παχύρρευστο» ή «λεπτόρρευστο» είναι ένα υγρό. Ένα παχύ λάδι διαθέτει μεγάλο ιξώδες. Πιο σημαντικό ίσως χαρακτηριστικό και από το ίδιο το ιξώδες είναι η συμπεριφορά του µε την αλλαγή θερμοκρασίας. Το ιξώδες μειώνεται πάντοτε µε την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά για να εκτιμηθεί ποσοτικά η αλλαγή αυτή χρησιμοποιείται ο δείκτης ιξώδους (V.I.). Οι αλφαριθμητικοί κωδικοί που αναγράφονται λοιπόν επάνω στις συσκευασίες δεν είναι τίποτα άλλο από την κατάταξή τους ανάλογα µε τη μεταβολή του ιξώδους που παρουσιάζουν. Το γράμμα W αναφέρεται στο χειμώνα. Για παράδειγμα ένα λιπαντικό που πληροί την προδιαγραφή 10W40 σημαίνει πως είναι κατάλληλο για θερμοκρασίες περιβάλλοντος από τους -10 έως τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Πάντα με την υπογραφή Sianis Service

Check Also

Μεσοθεραπεία από την Tsioumas Clinic για να Ζούμε Όμορφα!

Η μεσοθεραπεία είναι η πρακτική της ενέσιμης διείσδυσης μικρών ποσοτήτων φαρμακευτικών ουσιών και/ή βιταμινών. Η …