Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Ζακυνθινές Καντάδες και Ζούμε Όμορφα

Ζακυνθινές Καντάδες και Ζούμε Όμορφα

Η Μαρία μας στο ταξίδι της στη Ζάκυνθο δεν θα μπορούσε να μην ενημερωθεί για τις ξακουστές Ζακινθυνές Καντάδες.

Εκεί συνάντησε τον καλό της φίλο, τον Νίκο με τον οποίο μίλησαν για την υπέροχη αυτή μουσική!

Η μουσική και το τραγούδι αποτελούσαν και αποτελούν αχώριστο σύντροφο των ζακυνθινών. Η Ζακυνθινή καντάδα συγκινεί κάθε άνθρωπο!

Οι ζακυνθινές καντάδες (λέγονται και σερενάτες) είναι το δημοφιλέστερο είδος της έντεχνης επτανησιακής μουσικής. Τα αρμονικά αυτά τραγούδια με την γλυκιά και νοσταλγική μελωδία και τους ρομαντικούς στίχους εξακολουθούν να προκαλούν ιδιαίτερη συγκίνηση!

Η Ζάκυνθος, λόγω της γεωγραφικής θέσης της, δέχτηκε πολλές πολιτιστικές επιδράσεις από ανατολή και δύση, οι οποίες επηρέασαν την πολιτιστική της ταυτότητα. Παρά της βενετσιάνικες και τις κρητικές επιρροές από την αρχαιότητα, στο νησί αναπτύχθηκαν ίδια μουσικά σχήματα που έφτασαν σε μεγάλη ακμή όταν στο νησί ιδρύθηκε η μουσική σχολή Ζακύνθου, το 1816. Στην Ζάκυνθο συναντάμε τέσσερα είδη μουσικής, την Ζακυνθινή εκκλησιαστική μουσική, τα δημοτικά τραγούδια και τους χορούς, της αρέκιες και της καντάδες .

Οι καντάδες χρωστούν τη δημιουργία τους στη Βενετοκρατία, καθώς συνδύασαν το ελληνικό στοιχείο των Επτανήσων με την Ιταλική μουσικότητα. Με την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα το 1863, η καντάδα περνά και στην ηπειρωτική χώρα την εποχή που ο Αθηναϊκός ρομαντισμός του αστικού χώρου φτάνει στο ζενίθ του. Η επτανησιακή καντάδα έχει έντονο το λαϊκό στοιχείο. Μέχρι και σήμερα στη Ζάκυνθο βρίσκουμε έγχωρδα συγκροτήματα που ασχολούνται καθαρά με την επτανησιακή καντάδα!

 

Δείτε το Βίντεο και ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί στον πολιτισμό της Ζακύνθου!

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε;

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε; Την πρώτη θέση κατακτά η …