Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Το Ζούμε Όμορφα προτείνει… Ιππασία! / Ζάκυνθος – Καλοκαίρι 2018

Το Ζούμε Όμορφα προτείνει… Ιππασία! / Ζάκυνθος – Καλοκαίρι 2018

Η Μαρία Δημητρέλλη και όλη η ομάδα του Ζούμε Όμορφα ταξίδεψαν στην υπέροχη Ζάκυνθο!

Από τις καλοκαιρινές τους αποδράσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν μερικές στιγμές διαφορετικής ψυχαγωγίας από τις συνηθισμένες! Έτσι αποφάσισαν να κάνουν μία βόλτα σε μοναδικά μέρη της Ζακύνθου όπου η ιππασία και τα άλογα χαρίζουν στους επισκέπτες, μοναδικές στιγμές!

Η Μαρία μας λατρεύει τα άλογα, όχι μόνο γιατί μία βόλτα μαζί τους μπορεί να μας διασκεδάσει αλλά διότι η ιππασία έχει πολλά οφέλη στην καθημερινότητα αλλά και την υγεία μας, όταν την επιλέξουμε ως άθλημα!

Πρόκειται για αρκετά απαιτητικό άθλημα αν το αποφασίσεις , τόσο στην εκπαίδευση όσο και στις τεχνικές.

Μπορείς όμως να το δοκιμάσεις και ως σπορ για ενασχόληση αφού υπάρχουν πραγματικά πλεονεκτήματα από τα οποία θα ωφεληθείς ανεβαίνοντας στη σέλα. Όταν αρχίσεις να κάνεις τακτικά ιππασία, θα δοκιμαστεί η άποψή σου για τη φυσική κατάσταση και τη δύναμή σου.

Τι είναι αυτό που σου προσφέρει η ιππασία;

  • Ισορροπία & Σταθερότητα

Όταν ανεβαίνεις σε µια ασταθή «επιφάνεια» όπως η πλάτη ενός αλόγου, η ισορροπία έχει ζωτική σημασία.

Ακούγεται αρκετά εύκολο όταν κάποιος κρατάει το άλογο και το κάνει κύκλους, αλλά το πράγμα αλλάζει γρήγορα όταν προστεθούν ταχύτητα και µανούβρες. Αν το άλογο γέρνει προς τα αριστερά, δεν πρέπει να γείρεις κι εσύ προς τα εκεί, αλλά να µείνεις ίσια για να διατηρήσεις ισορροπία ή να µεταφέρεις το βάρος σου στα δεξιά για να κρατηθείς επάνω στη σέλα. Και για να γίνει πιο δύσκολο, τα πόδια και τα χέρια σου θα πρέπει να είναι ελεύθερα για να καθοδηγείς το άλογο και αυτό είναι αδύνατο αν τα έχεις τυλίξει γύρω από το λαιμό του!

  • Συντονισμό

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να συµβούν ταυτόχρονα για να οδηγήσεις ένα άλογο να αναπτύξει ταχύτητα ή ακόμη και να βαδίσει σε κύκλο. Απαιτεί συντονισμένη πίεση των ποδιών, των χαλιναριών και σωστή στάση σώματος. Ασχολήσου µε την ιππασία 2 ώρες την εβδομάδα για να δεις βελτίωση στο συντονισμό σου.

Θα αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι καλύτερα τις κινήσεις που πρέπει να κάνεις για να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως να ωθήσεις το άλογο να στρίψει αριστερά αν θες να πας προς τα εκεί. Έπειτα από λίγο, θα είσαι εξαιρετική στις ταυτόχρονες αλλά ανεξάρτητες κινήσεις των χεριών, του σώματος και των ποδιών.

  • Γυμνασμένους μηρούς                                                                                                                                            Προετοιμάσου για «πιάσιμο» στα πόδια, στον κορµό και στα χέρια την επόμενη µέρα!

Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις ιππασία, εκτός κι αν χρησιμοποιήσεις τα πόδια σου, ειδικά τους προσαγωγούς. Ένας αναβάτης πρέπει να «σφίγγει» αυτούς τους µυς για να µείνει πάνω στη σέλα.

Ο κορμός πρέπει, επίσης, να είναι σφιχτός για να προστατεύει τη σπονδυλική στήλη και να κρατάει τον αναβάτη ίσιο. Οι τετρακέφαλοι, οι δικέφαλοι και οι γλουτοί υποστηρίζουν τη δουλειά των προσαγωγών. Εµπλέκονται, επίσης, µε τις κινήσεις των ποδιών προς τα µπρος, πίσω και πλάγια που θα κάνεις για να ελέγξεις το άλογο. Οι γλουτιαίοι  συσπώνται και σφίγγουν όταν κινείς τα ισχία σου για να δώσεις εντολή στο άλογο να σταματήσει.

  • Σύσφιξη & Δύναμη

Θα αποκτήσεις δυνατούς κοιλιακούς, γερή πλάτη αλλά και βελτίωση της σιλουέτας. Από τη συνεχή ένταση αυξάνεται ο µυϊκός σου τόνος, όπως και µε τις συσπάσεις και το σφίξιμο που χρειάζεται την ώρα που ιππεύεις.

  • Ευλυγισία

Όσο περισσότερο µείνεις στη σέλα τόσο θα βελτιωθεί η ευλυγισία σου. Και καλύτερη ευλυγισία σημαίνει µεγαλύτερο εύρος κινήσεων, που σημαίνει πως θα µπορείς να κάνεις άρσεις µε καλύτερη στάση και µε περισσότερα βάρη. Οι γάμπες σου θα κάνουν επίσης διάταση όταν ιππεύεις µε τη σωστή στάση: τα πέλματα στην ευθεία των γονάτων, οι φτέρνες προς τα κάτω, η πλάτη ίσια.

 

Δείτε το Βίντεο και το Ζούμε Όμορφα θα σας παρασύρει μαζί του σε μοναδικές στιγμές με τα άλογα της Ζακύνθου!

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε;

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε; Την πρώτη θέση κατακτά η …