Παρασκευή, 22 Μάρτιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Ζούμε Όμορφα στον Άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου

Ζούμε Όμορφα στον Άγιο Διονύσιο της Ζακύνθου

Η Μαρία Δημητρέλλη, σε οδοιπορικό στην Πανέμορφη Ζάκυνθο, μίλησε με τον μητροπολίτη Χρυσόστομο.

Ο μητροπολίτης μας μιλά για την ιστορία του Αγίου Διονυσίου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο θαυματουργούς Αγίους της θρησκείας μας, καθώς και για τα θαύματα του Αγίου, κάποια από τα οποία έχουν συμβεί και στον ίδιο!

Ο Άγιος Διονύσιος γεννήθηκε το 1547 μ.Χ. στο χωριό Αιγιαλός της Ζακύνθου. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Δραγανίγος ή Γραδενίγος Σιγούρος (ή Σηκούρο). Η οικογενειά του ήταν εύπορη και κατείχε μεγάλη έκταση γης, ενώ οι γονείς του συμμετέχοντας στους πολέμους των Βενετών κατά των Τούρκων απέκτησαν και αριστοκρατικό ιδίωμα. Ο πατέρας του λεγόταν Μώκιος και η μητέρα του Παυλίνα, ενώ είχε άλλα δύο αδέλφια τον Κωνσταντίνο και τη Σιγούρα. Σύμφωνα με τοπικές παραδόσεις της Ζακύνθου, ο Άγιος είχε για ανάδοχο τον Άγιο Γεράσιμο.

Τα ποιμαντικά του καθήκοντα, επιτέλεσε άγρυπνα και άοκνα. Αναδείχτηκε διδάσκαλος, πατέρας και παιδαγωγός του ποιμνίου του. Η φήμη του είχε διαδοθεί παντού, αλλά αυτός παρέμενε απλός και ταπεινός.

Ασθένησε όμως από τους πολλούς κόπους και παραιτήθηκε. Γύρισε στη Ζάκυνθο, όπου μέχρι το 1579 μ.Χ. ήταν προσωρινός επίσκοπος. Μετά αποσύρθηκε στη Μονή της Θεοτόκου της Αναφωνητρίας, όπου ασκήτευε και με αγάπη κήρυττε και βοηθούσε τους κατοίκους του νησιού.

Δύο φορές το χρόνο οι Ζακυνθινοί τιμούν τον Προστάτη τους Αγιο Διονύσιο και μαζί τους όλοι οι ευλαβείς ορθόδοξοι προσηλώνοντας το νου στο Σεπτό Λείψανό του, το ανέγγιχτο από τη φθορά. Η πρώτη μέσα στο έτος πανήγυρις πραγματοποιείται στις 24 Αυγούστου, μνήμη της Μετακομιδής του Ιερού Σκηνώματος από τα νησιά Στροφάδες στη Ζάκυνθο, που συνέβη το 1717, και η δεύτερη στις 17 Δεκεμβρίου, οπότε τιμάται η μνήμη της Κοιμήσεως τού Αγίου Πατρός, που συνέβη το 1622.

Εκτός από τη μεγαλοπρέπεια των Τελετών και Ακολουθιών, οι οποίες πραγματοποιούνται πάντοτε κατά το χαρακτηριστικό μουσικό εκκλησιαστικό ιδίωμα της Ζακύνθου, με την συμμετοχή πολλών Αρχιερέων, όλου του ιερού Κλήρου και χιλιάδων ευσεβούς λαού, κορυφαίες και εξαιρετικά συγκλονιστικές ώρες αποτελούν οι λιτανεύσεις του Ιερού Λειψάνου ανά την πόλη (απόγευμα της 24ης Αυγούστου και πρωί της 17ης Δεκεμβρίου), οπότε η καρδιά κάθε πιστού ριγά, τα μάτια δακρύζουν, τα γόνατα λυγίζουν ικετευτικά μπροστά στον Γέροντα του Αμμου, τον Πατέρα και παρηγορητή κάθε πονεμένου.

 

Δείτε το βίντεο και απολαύστε μοναδικές και γαλήνιες στιγμές μαζί μας για να Ζούμε Όμορφα!

Αποστολή: Ζάκυνθος

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Ποιες είναι οι δέκα καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε;

Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στον κόσμο για να ταξιδέψετε; Την πρώτη θέση κατακτά η …