Πέμπτη, 25 Απρίλιος 2019
Home / Zούμε Όμορφα / Ζούμε Όμορφα στον ποταμό Αχέροντα!

Ζούμε Όμορφα στον ποταμό Αχέροντα!

Το Ζούμε Όμορφα με την Μαρία Δημητρέλλη ταξίδεψε στη Θεσπρωτία και τον ποταμό Αχέροντα!

Ο Αχέροντας κουβαλάει στα νερά του πλήθος μυθολογικών αναφορών. Ποταμός της λύπης∙ προθάλαμος του Κάτω Κόσμου∙ η τελευταία διαδρομή των ανθρώπινων ψυχών!

Τραγική περίπτωση η απέλπιδα προσπάθεια του Ορφέα να διεκδικήσει από τους υποχθόνιους θεούς του σκότους την αγαπημένη σύζυγό του Ευρυδίκη και να την οδηγήσει ξανά στη γη του φωτός. Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις, πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια. Αφού έχετε πάρει μια μικρή μόλις γεύση από την ομορφιά της περιοχής, επιχειρείστε να την ανακαλύψετε σε όλο της το μεγαλείο!

Θεόρατα, ολόλευκα βράχια που υψώνονται κάθετα ως τον ουρανό –ή τουλάχιστον έτσι σου φαίνεται, από εδώ κάτω που τα βλέπεις. Αιωνόβια φουντωτά πλατάνια που απλώνουν τις ρίζες τους στα πιο παράξενα σημεία. Νερά, πολύ παγωμένα νερά, που αναβλύζουν από κάθε σχισμή στους βράχους, δημιουργώντας μικρά καταρρακτάκια. Κι ένα απόκοσμο βουητό που ακούγεται πίσω από κάποιες τέτοιες σχισμές, καθώς το νερό έρχεται με φόρα να ενωθεί με το ποτάμι. Αν έτυχε να αναρωτηθείς, ερχόμενος προς τον Αχέροντα, γιατί απ’ όλα τα ποτάμια της Ελλάδας διάλεξαν αυτό εδώ για είσοδο του κάτω κόσμου, η απάντηση έρχεται να σε βρει από τα πρώτα κιόλας βήματα στα παγωμένα του νερά.

Ένας μύθος γεννήθηκε εδώ: Μια φορά κι έναν καιρό, λένε, στη σπηλιά ζούσε ένας δράκος, ο οποίος δηλητηρίαζε το νερό του ποταμού. Τον σκότωσε κάποιος που λεγόταν στο επίθετο Αηδωνάτος. Το νερό έγινε ξανά γλυκό, το χωριό δίπλα στο ποτάμι ονομάστηκε Γλυκή, και ο Αηδωνάτος ανακηρύχθηκε άγιος, λέγεται πια Αϊ-Δονάτος, και είναι ο πολιούχος της περιοχής.

Καθώς αφήνετε πίσω σας την σπηλιά του δράκου, και συνεχίζετε να περπατάτε μέσα στο ποτάμι, θα διαπιστώσετε δύο πολύ ευχάριστες αλλαγές: Αφενός η θερμοκρασία του νερού αρχίζει να γίνεται πιο ανεκτή, αφετέρου το τοπίο γίνεται όσο προχωράτε όλο και πιο φαντασμαγορικό!

 

Δείτε το βίντεο και ελάτε να ζήσουμε μαζί μοναδικές στιγμές στον ποταμό Αχέροντα!

Αποστολή: Αχέροντας, Θεσπρωτία

Επιμέλεια Σύνταξης: Ιφιγένεια Κίκη

Check Also

Μεγάλη Τετάρτη/ Τι σημαίνει η ημέρα;

Η Μεγάλη Τετάρτη είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας, που μετανόησε, πίστεψε στο Χριστό …