Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2021
Home / Δρόμοι Υγείας / Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το ελαιόλαδο στην αχαιότητα 

Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Όπως και σήμερα έτσι και τότε υπήρχαν διάφορες ποικιλίες λαδιού, με τρεις κατηγοριοποιήσεις. “Ωμοτριβές” ή “ομφάκινον” ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και παραγόταν από ελιές αγουρωπές. Το “δεύτερον γεύματος” ήταν το καλής ποιότητας λάδι. Τέλος το “χυδαίον έλαιον” αποτελούσε το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες.

Το ελαιόλαδο ήταν απαραίτητο επίσης για τη χρήση του στο φωτισμό μέσω της καύσης του σε λύχνους.
Για του αρχαίους Έλληνες λάτρεις τις ομορφιάς και σωματικής αρετής, το λάδι ήταν βασικό στοιχείο στη σωματική περιποίηση. Η επάλειψη του σώματος με λάδι προστάτευε από τον ήλιο και το ψύχος. Μετά το λουτρό γινόταν επάλειψη του σώματος και των μαλλιών με αρωματικό λάδι, καθώς αυτό αποτελούσε και βασικό συστατικό πολλών αρωμάτων.
Το λάδι χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα και για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Στον Ιπποκράτειο Κώδικα αναφέρονται περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις του. Ήταν κατάλληλο για τη θεραπεία δερματικών παθήσεων, ως επουλωτικό και αντισηπτικό σε τραύματα, εγκαύματα και γυναικολογικές ασθένειες. Επίσης το χρησιμοποιούσαν ως εμετικό αλλά και για προβλήματα των αφτιών.
Το λάδι χρησιμοποιούνταν ακόμα ως λιπαντικό σε μηχανισμούς και εξαρτήματα, ενώ για τη συντήρηση του ελεφαντοστού, του δέρματος και του μετάλλου χρησιμοποιούσαν αλοιφή με βάση το λάδι.

Η διατροφική αξία του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο έχει ιδιαίτερα μεγάλη θρεπτική αξία. Περιέχει βιταμίνη Ε και Κ καθώς και ωφέλιμα λιπαρά οξέα.

Η διατροφική αξία από 100 γραμμάρια ελαιόλαδο είναι ως εξής :
Κορεσμένα λιπαρά: 13.8%.
Μονοακόρεστα λίπη: 73% (τα περισσότερα εκ των οποίων ολεϊκά οξέα 18 ανθράκων).
Ωμέγα-6: 9.7%.
Ωμέγα-3: 0.76%.
Βιταμίνη E: 72%
Βιταμίνη K: 75%

Η μεγάλη διαφορά όμως όσον αφορά τη διατροφική αξία του ελαιόλαδου βρίσκεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.

Τι είναι το ελαιόλαδο;

Ελαιόλαδο είναι το λάδι που προέρχεται από τους καρπούς της ελιάς . Το παρθένο ελαιόλαδο παράγεται με μηχανική επεξεργασία του ελαιοκάρπου στα ελαιοτριβεία. Είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και θεωρείται προϊόν υγιεινής διατροφής λόγω της περιεκτικότητάς του σε μονοακόρεστα λιπαρά, αντιοξειδωτικές ουσίες κλπ.

Τα λιπαρά του ελαιόλαδου 

Η ευεργετική αξία του ελαιολάδου στο μεσογειακό πρότυπο διατροφής οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά στη διατροφή έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος.

Τα αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου 

Η μείωση της συχνότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων νοσημάτων έχει συσχετισθεί με την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ο λόγος: τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων

Η Βιταμίνη Ε του ελαιόλαδου 

Το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η βιταμίνη Ε του ελαιολάδου είναι ένα ακόμη συστατικό του το οποίο συνδέεται με τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς σε συνδυασμό με τις πολυφαινόλες του και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.

Check Also

Γιαούρτι το αγαπημένο μας

Αγαπάμε το γιαούρτι Για το γιαούρτι τα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι <<ζωντάνα >> στο …