Κυριακή, 28 Νοέμβριος 2021
Home / Zούμε Όμορφα / Τι φυτά μπόρουμε να φυτέψουμε σπίτι μας;;;

Τι φυτά μπόρουμε να φυτέψουμε σπίτι μας;;;

Είναι τόσο ωραία τα φυτά στο μπαλκόνι! Λουλούδια, θάμνοι, αρωματικά φυτά, υπάρχουν τόσα πολλά που μπορούμε να φυτέψουμε ανάλογα με την περιοχή που βρισκόμαστε και τον προσανατολισμό του μπαλκονιού μας. Αν ψάχνουμε φυτά για το μπαλκόνι μας που να αντέχουν σε κάθε περίσταση, από την έντονη ηλιοφάνεια του καλοκαιριού μέχρι τους δυνατούς βοριάδες του χειμώνα, με χαμηλές απαιτήσεις σε πότισμα και να είναι ανθεκτικά σε ασθένειες και έντομα, στα Μυστικά του Κήπου έχουμε την απάντηση. Επιλέγουμε τα πιο όμορφα ανθεκτικά φυτά και ετοιμαζόμαστε για φύτευση σε γλάστρες και ζαρντινιέρες για να δημιουργήσουμε τον δικό μας κήπο στο μπαλκόνι.

Ποια είναι τα πιο ανθεκτικά φυτά για μπαλκόνι;

Για να δώσουμε χρώμα και να απολαμβάνουμε πολλά λουλούδια στο μπαλκόνι μας, επιλέγουμε το γεράνι και το πολυγάλα, δύο ιδιαίτερα ανθεκτικά φυτά με πλούσια ανθοφορία. Για εντυπωσιακό γυαλιστερό φύλλωμα, προτείνουμε θάμνους μοναδικής ομορφιάς με χαμηλές απαιτήσεις σε περιποίηση όπως η αγγελική, το βιβούρνο, ο ελαίαγνος και η φωτίνια με το κοκκινωπό φύλλωμα στην κορυφή. Και οι τέσσερις αυτοί θάμνοι είναι ιδανικοί για φύτευση σε γλάστρα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τέτοιο τρόπο που να δημιουργήσουν ένα εντυπωσιακό φυτικό φράχτη στο μπαλκόνι μας. Και φυσικά δε μπορεί να υπάρξει κήπος στο μπαλκόνι χωρίς αρωματικά φυτά. Εξαιρετική επιλογή αποτελεί η λεβάντα και το δεντρολίβανο, καθώς διαθέτουν πανέμορφο φύλλωμα σε συνδιασμό με γρήγορη ανάπτυξη και όμορφα λουλούδια που μοσχοβoλούν. Αν θέλουμε να φτιάξουμε πέργκολα στο μπαλκόνι, να διακοσμήσουμε τα κάγκελα του μπαλκονιού ή ένα πλαίσιο τον τοίχο, επιλέγουμε τα κατάλληλα αναρριχώμενα φυτά όπως το ρυγχόσπερμο με τα μικρά λευκά αρωματικά άνθη που μοιάζουν με το γιασεμί και η αμπέλοψη με το χαρακτηριστικό πράσινο-κόκκινο φύλλωμα.

Τι γλάστρες και τι φυτόχωμα χρησιμοποιούμε για τα φυτά στο μπαλκόνι;

Επιλέγουμε τις γλάστρες που μας αρέσουν, πήλινες ή πλαστικές, ανάλογα με την διακόσμηση του μπαλκονιού μας. Φροντίζουμε να διαθέτουν τρύπες στη βάση τους ή τις ανοίγουμε εμείς, για να φεύγει το νερό. Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τον κίνδυνο να δημιουργηθούν σαπίσματα στις ρίζες ή να κιτρινίσουν και να πέσουν τα φύλλα τους λόγω υπερβολικής υγρασίας. Είναι σημαντικό οι γλάστρες ή οι ζαρντινιέρες μας να διαθέτουν το κατάλληλο πιατάκι για να μην λερώνεται το μπαλκόνι μας με νερά, φυτόχωμα ή υπόλειμμα λιπάσματος (ειδικά του σιδήρου που είναι κοκκινο-μαύρο) που βγαίνει από τη γλάστρα. Κατάλληλη εποχή για τη μεταφύτευση των φυτών σε μεγαλύτερη γλάστρα είναι στις αρχές της άνοιξης αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Χρησιμοποιούμε πάντα υψηλής ποιότητας φυτόχωμα, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για την καλύτερη ανάπτυξη των φυτών μας.

 

Check Also

Σκέψεις….για όμορφα μυαλά ..

Ενας φίλος γράφει και μια ψυχή διαβάζει ….. Τα όμορφα μυαλά δεν μεγαλώνουν ποτέ και …