Παρασκευή, 30 Ιούλιος 2021
Home / Δρόμοι Υγείας / Οι πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες & τα χαρακτηριστικά τους!

Οι πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες & τα χαρακτηριστικά τους!

Οι πρωτεΐνες εμπλέκονται σχεδόν σε κάθε διεργασία που επιτελεί ο οργανισμός μας.

Τις χρειαζόμαστε, μεταξύ άλλων, για να έχουμε ενέργεια, να μην πεινάμε συνέχεια, να χτίσουμε μυϊκή μάζα, να επεξεργαστούμε θρεπτικά συστατικά και να έχουμε δυνατό ανοσοποιητικό.

Ωστόσο, οι πρωτεϊνικές δίαιτες έχουν δεχτεί αυστηρή κριτική από πολλούς ειδικούς, όχι τόσο για την ποσότητα αλλά κυρίως για την ποιότητα των πρωτεϊνών που περιλαμβάνουν. Οι πρωτεΐνες που παίρνουμε από το ασπράδι του αυγού, το ψάρι και τα φασόλια δεν μπορούν να συγκριθούν με τις πρωτεΐνες που λαμβάνουμε από το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά.

Ποια είναι λοιπόν η ετυμηγορία για τις πρωτεϊνικές δίαιτες;

Έχουν άραγε πλεονεκτήματα;

Οι πιο γνωστές πρωτεϊνικές δίαιτες είναι οι εξής:

  • Άτκινς

Είναι ίσως η πιο γνωστή πρωτεϊνική δίαιτα. Η πρώτη φάση της δίαιτας περιλαμβάνει μόλις 10% των ημερήσιων θερμίδων από υδατάνθρακες και 90% από πρωτεΐνες και λιπαρά.

Τα υπέρ: Βοηθά στη βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου.

Τα κατά: Υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και κορεσμένων λιπαρών.

  • Παλαιολιθική

Γνωστή και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων», εστιάζει σε μη επεξεργασμένες τροφές, με ποσοστό 19-35% των ημερήσιων θερμίδων να προέρχονται από (ζωικές κυρίως) πρωτεΐνες.

Τα υπέρ: Η παντελής αποχή από επεξεργασμένα τρόφιμα διευκολύνει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου.

Τα κατά: Η δίαιτα περιλαμβάνει αρκετά κορεσμένα λιπαρά και απαγορεύει υγιεινά γαλακτοκομικά, προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια.

  • South Beach

Περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων σε ποσοστό περίπου 30% των ημερήσιων θερμίδων (στη φάση 1), με τις υπόλοιπες θερμίδες να προέρχονται από καθαρές πρωτεΐνες και ακόρεστα λιπαρά.

Τα υπέρ: Σε γενικές γραμμές το διατροφικό πλάνο περιλαμβάνει έναν καλό συνδυασμό φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, σπόρων, καλών λιπαρών και πρωτεϊνών.

Τα κατά: Εάν οι πρωτεΐνες είναι ζωικής προέλευσης, είναι αυξημένη η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών.

  • Zone

Κάθε γεύμα και σνακ πρέπει να αποτελείται από 30% πρωτεΐνες, 40% υδατάνθρακες και 30% λιπαρά, με στόχο τη μείωση των δεικτών φλεγμονής και τη βελτίωση της ορμονικής λειτουργίας.

Τα υπέρ: Βοηθά στο αδυνάτισμα χωρίς να επιβάλλει υπερβολική μείωση στην πρόσληψη υδατανθράκων. Επίσης, περιλαμβάνει μικρότερες ποσότητες λιπαρών και χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλες πρωτεϊνικές δίαιτες.

Τα κατά: Ίσως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, προϊόντων ολικής άλεσης, οσπρίων και άλλων υγιεινών υδατανθράκων δεν είναι αρκετή.

Πληροφορίες από το Onmed.gr

Check Also

Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το ελαιόλαδο στην αχαιότητα  Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. …