Πέμπτη, 13 Μάιος 2021
Home / Δρόμοι Υγείας / Που βρίσκουμε την φυτική πρωτεΐνη για να Ζούμε Όμορφα;

Που βρίσκουμε την φυτική πρωτεΐνη για να Ζούμε Όμορφα;

Οι πρωτεΐνες αποτελούνται από μακριές αλυσίδες, κάθε κρίκος των οποίων ονομάζεται αμινοξύ.

Ο ανθρώπινος ο οργανισμός έχει τη δυνατότητα να παράξει κάποια από τα αμινοξέα, ενώ κάποια άλλα όχι.

Η «ποιότητα» των πρωτεϊνικών πηγών βασίζεται τόσο στην ικανότητά τους να σας παρέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, όσο και στο πόσο αποτελεσματικά αυτά απορροφώνται από το σώμα.

Οι φυτικές πρωτεΐνες, σε αντίθεση με τις ζωικές, δεν περιέχουν το σύνολο των «κρίκων» που δεν παράγονται από το σώμα. Εξαίρεση σε αυτό αποτελεί η σόγια. Για παράδειγμα τα όσπρια δεν περιέχουν το αμινοξύ μεθιονίνη, το οποίο όμως μπορείτε να λάβετε από τη βρώμη.

Δεν είναι απαραίτητο να λάβετε και τα εννέα αμινοξέα στο ίδιο γεύμα, καθώς το σώμα αποθηκεύει μικρή ποσότητα παροδικά. Αρκεί να καταναλώνετε ποικιλία φυτικών τροφίμων, καθένα από τα οποία περιέχει έστω και μικρή ποσότητα αμινοξέων.

Εμείς για να Ζούμε Όμορφα συγκεντρώσαμε μερικές προτάσεις φυτικών πρωτεϊνικών πηγών, τις οποίες εάν συνδυάσετε στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο θα είστε σίγουροι πως δεν σας λείπει κανένα απαραίτητο αμινοξύ!

  • Φακές

Δεν περιέχουν μόνο πρωτεΐνη, αλλά και φυτικές ίνες, και κάλιο! Μπορείτε να ετοιμάσετε πολλές διαφορετικές συνταγές με τις φακές, αρκεί να μην τις παραβράσετε. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών και φυτικών ινών τις καθιστά εξαιρετικά χορταστικές. Ακόμη οι φυτικές ίνες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου, και στον αποτελεσματικότερο έλεγχο της χοληστερόλης και του ζαχάρου.

  • Φασόλια

Τα άσπρα ή τα κόκκινα φασόλια αποτελούν μία οικονομική και εύκολη εναλλακτική στο κρέας. Εκτός από την πρωτεΐνη περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμινών Β. Από αυτές ξεχωρίζει το φολικό οξύ, απαραίτητο κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό. Αν προτιμήσετε τα φασόλια κονσέρβα, θυμηθείτε να τα ξεπλύνετε καλά με τρεχούμενο νερό.

  • Ξηροί Καρποί

Οι περισσότεροι τους φέρνουν στο μυαλό τους ως σνακ, όμως όλοι οι ξηροί καρποί αποτελούν «υπερτροφές» οι οποίες συμπληρώνουν ενδεχομένως κάθε γεύμα. Από τις σαλάτες, μέχρι τα smoothies, τις μακαρονάδες, ακόμη και τα σάντουιτς με τη μορφή φυστικοβούτυρου.

  • Ταχίνι

Το ταχίνι παρασκευάζεται από σπόρους σουσαμιού, και σε αυτό θα βρείτε πρωτεΐνη, βιταμίνες Β, φώσφορο, χαλκό, ασβέστιο, ακόμη και καλά λιπαρά! Αντίστοιχη θρεπτική αξία έχουν όλοι οι σπόροι, όπως οι ηλιόσποροι, οι σπόροι κολοκύθας, chia και o λιναρόσπορος.

  • Κινόα

Πολυσυζητημένη πηγή «αμυλούχου» πρωτεΐνης, καθώς συνδυάζει τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες με σχεδόν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Θεωρείται πιο πλήρης πηγή πρωτεϊνών σε σύγκριση με τα όσπρια. Μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε αντί για ρύζι σε όλες τις παραδοσιακές ή μη συνταγές.

  • Σόγια

Η μόνη φυτική πηγή που περιέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Για το λόγο αυτό η βιομηχανία των τροφίμων την έχει χρησιμοποιήσει ως πρώτη ύλη για την παραγωγή προϊόντων όπως το tofu ή το tempeh. Στην πιο απλή τους μορφή η σόγια μοιάζει εμφανισιακά με τα πράσινα φασόλια, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σούπες, σαλάτες, ακόμη και μαζί με ρύζι ή καλαμπόκι.

Πηγή: Healthiew.gr

Check Also

Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το ελαιόλαδο στην αχαιότητα  Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. …