Πέμπτη, 16 Σεπτέμβριος 2021
Home / Zούμε Όμορφα / Τα οφέλη του να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά!

Τα οφέλη του να διαβάζουμε παραμύθια στα παιδιά!

Όλοι οι ενήλικες, κρατούμε με νοσταλγία στη μνήμη μας τη γιαγιά μας στο παρελθόν να μάς ταξιδεύει ώρες ολόκληρες με ιστορίες για δράκους, πρίγκιπες, ιππότες, ζώα που μιλούσαν και μαγικά λυχνάρια.

Το παραμύθι συγκινεί και ψυχαγωγεί όλους τους λαούς της γης από τα πανάρχαια χρόνια. Η υπόθεσή του δε δεσμεύεται από τόπο και χρόνο και τα πρόσωπά του είναι φανταστικά. Στα παραμύθια συναντάμε πλήθος από απίθανα και απίστευτα γεγονότα γι’ αυτό και αρέσουν πιο πολύ στα παιδιά.

Τα παραμύθια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παράδοσης ενός λαού και συντελούν στο «δέσιμο» της οικογένειας, στην υγιή και ολοκληρωμένη ανάπτυξη συνεκτικών δεσμών μεταξύ των μελών της και στην άμεση επικοινωνία των γονέων με τα παιδιά, ειδικά σε καιρούς που η τεχνολογία έχει υποκαταστήσει κατά πολύ τις συζητήσεις με αυτά. Μέσω των παραμυθιών, οι γονείς μπορούν να περάσουν μηνύματα στα παιδιά για το καλό και το κακό, για την ελπίδα, την αγάπη και την ειρήνη.

Αρκετές βιβλιογραφικές έρευνες καταδεικνύουν το όφελος που έχουν τα παραμύθια στην ανάπτυξη της φαντασίας, άρα και της κοινωνικής και γνωστικής επάρκειας.

Η ενίσχυση της δημιουργικής σκέψης βοηθά τα παιδιά να έρθουν αντιμέτωπα με διάφορες άσχημες εμπειρίες μέσω του παραμυθιού και να τις επεξεργαστούν ευκολότερα και ασφαλέστερα.

Ειδικά μέσω συζήτησης, καταφέρνουν να ωριμάσουν και να «εκπαιδευτούν» εύκολα στην ενίσχυση της αυτοεικόνας τους, στη διάκριση των συναισθημάτων και στην ανάπτυξη λειτουργικών συμπεριφορών στα μετέπειτα στάδια ανάπτυξής τους.

Πηγή: imommy.gr

Check Also

Η φλέβα της αγάπης ….

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα !!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το …