Παρασκευή, 30 Ιούλιος 2021
Home / Zούμε Όμορφα / Τα οφέλη του να πηγαίνουν τα παιδιά κατασκήνωση!

Τα οφέλη του να πηγαίνουν τα παιδιά κατασκήνωση!

Η κατασκήνωση είναι μια καλή επιλογή για να περάσουν τα παιδιά, δημιουργικά και όμορφα το καλοκαίρι.

Ένα παιδί είναι έτοιμο να πάει κατασκήνωση όταν μπορεί να επεξεργαστεί ψυχικά τον αποχωρισμό από τους γονείς του.

Αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που έχει μεγαλώσει και όχι τόσο με την ηλικία του.

Συνήθως, τα παιδιά από τα 6 τους περίπου χρόνια μπορούν να αποχωριστούν τους γονείς.

Έλεγχος της κατασκήνωσης

  • Επισκεφθείτε το χώρο από κοντά, ώστε να δείτε τις εγκαταστάσεις. Αν είναι καθαρές, αν πληροί τις προδιαγραφές.
  • Γνωρίστε το προσωπικό και ζητήστε από τον υπεύθυνο να σας μιλήσει για την φιλοσοφία της κατασκήνωσης. Κάθε κατασκήνωση έχει το δικό της τρόπο οργάνωσης, πειθαρχίας, βασισμένη σε συγκεκριμένες αρχές.

Η κατασκήνωση αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να ενισχύσει το παιδί την ψυχοκοινωνική του ανάπτυξη και την ψυχοσωματική του ωρίμανση.

  • Το παιδί ανακαλύπτει τον εαυτό του και τις δυνατότητες του. Μέσα από μια ποικιλία ερεθισμάτων και δραστηριοτήτων που προσφέρονται στην κατασκήνωση δίνεται η ευκαιρία στο παιδί να ανακαλύψει και να αναπτύξει τα ταλέντα του και τις δεξιότητες του.
  • Η ανεξαρτησία είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που κερδίζει ένα παιδί στην κατασκήνωση. Είναι το ιδανικό μέρος μέσα στο όποιο το παιδί ασκείται στο να παίρνει αποφάσεις για τον εαυτό του χωρίς τις υποδείξεις και την καθοδήγηση των γονιών του.
  • Μαθαίνει να υπακούει και να σέβεται τους κανόνες για την σωστή λειτουργία της ομάδας. Το πρόγραμμα στην κατασκήνωση είναι καλά οργανωμένο, σε αντίθεση με ότι συνήθως συμβαίνει μέσα στο σπίτι όπου οι κανόνες παραβιάζονται σε καθημερινή βάση.
  • Έρχεται σε επαφή με νέα πράγματα, νέες εμπειρίες. Προσπαθεί λοιπόν να μάθει πως λειτουργούν. Μέσα σ’ ένα ασφαλές περιβάλλον το παιδί ενισχύεται να δοκιμάσει και να καταπιαστεί με καινούριες δραστηριότητες και εμπειρίες.
  • Μαθαίνει να κάνει φίλους. Η κατασκήνωση εξασφαλίζει την καλύτερη ευκαιρία για κοινωνικοποίηση, αφού ακόμα και τα πιο εσωστρεφή παιδιά καταφέρνουν να κάνουν πολλούς νέους φίλους. Μία από τις παραμέτρους που ενισχύουν τις παιδικές φιλίες είναι το γεγονός ότι τα παιδιά μοιράζονται κοινές εμπειρίες.
  • Το παιδί μαθαίνει να αντιμετωπίζει τους φόβους του. Μέσα σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον το παιδί ενισχύεται να προσπαθήσει ξανά και ξανά και να απολαύσει κατορθώματα και αλλαγές δίνοντας χώρο στη δημιουργικότητα του, στην έμφυτη τάση για μάθηση καθώς και στην ελεύθερη έκφραση.
  • Περνά δημιουργικό και ποιοτικό χρόνο, κάνοντας ένα ουσιαστικό διάλειμμα από τα ηλεκτρονικά, το καναπέ και την τηλεόραση. Το παιδί αθλείται, κινείται, έρχεται σε επαφή με τη φύση. Η άμεση επαφή με τη φύση ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις των παιδιών και έτσι διευκολύνει τη μάθηση.

Η κατασκήνωση βοηθάει τα παιδιά να χτίσουν αυτοεκτίμηση και να βιώσουν την επιτυχία. Στην κατασκήνωση δεν υπάρχουν βαθμοί, καλό παιδί, καλός μαθητής, αντιθέτως όλοι είναι ίσοι και όλοι έχουν την ευκαιρία να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό για να επιτύχουν.

Πηγή: Jenny.gr

Check Also

Η φλέβα της αγάπης ….

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα !!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το …