Παρασκευή, 30 Ιούλιος 2021
Home / Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς ;

Τι είναι το ABS, πως λειτουργεί στους τροχούς ;

Το ABS είναι ένα σύστημα που εφαρμόζετε και στους τέσσερις τροχούς. Αυτό το σύστημα, αποτρέπει το μπλοκάρισμα των τροχών, ρυθμίζοντας πολύ απλά την πίεση πέδησης των φρένων, σε ένα Πως λειτουργεί το abs;

Ας δούμε από τι αποτελείται το σύστημα αυτό:

– αισθητήρες ταχύτητας,

– βαλβίδες abs σε κάθε φρένο,

– αντλία,

– ελεγκτής.

Οι αισθητήρες ταχύτητας, είναι κάποιοι αισθητήρες οι οποίοι αντιλαμβάνονται, βάσει ταχύτητας, ένα απότομο φρενάρισμα – απότομη μείωση ταχύτητας. Αυτοί βρίσκονται είτε σε κάθε τροχό, είτε στο διαφορικό.

Τώρα όσον αφορά τις βαλβίδες. Υπάρχει σε κάθε φρένο, μια βαλβίδα η οποία ρυθμίζει, για να μην τα πολυλέμε, πόσο δυνατά θα πατηθεί το φρένο. Αυτές οι βαλβίδες βρίσκονται σε τρεις καταστάσεις:

1: οι βαλβίδες είναι ανοιχτές και δεν επηρεάζουν το σύστημα πέδησης (είναι σαν να είναι απενεργοποιημένο).

2: οι βαλβίδες είναι κλειστές και μπλοκάρουν το φυσιολογικό φρενάρισμα για να το κάνουν ρυθμιζόμενο (όταν ενεργοποιείται, συνδυαστικά με την κατάσταση 3).

3: οι βαλβίδες αφήνουν ελεγχόμενα, βάσει του δυνατού φρεναρίσματος, να φρενάρει το αυτοκίνητο. Δηλαδή ανοιγοκλείνουν για να ρυθμίσουν την πίεση του φρεναρίσματος.

Η αντλία, βάσει των αλλαγών πίεσης των φρένων από τις βαλβίδες, ρυθμίζει τη σωστή πίεση του υγρού στα φρένα.

Ο ελεγκτής, είναι ένας μικρουπολογιστής, ο οποίος «διαβάζει» τους αισθητήρες κίνησης και «παίζει» με τις βαλβίδες όταν εντοπίσει απότομο φρενάρισμα από τους αισθητήρες.απότομο φρενάρισμα, όσο δυνατά κι αν πατήσουμε το φρένο.

Πάντα με την υπογραφή Sianis Tyres

Check Also

Η φλέβα της αγάπης ….

Όλα ξεκίνησαν από μια φλέβα !!! Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί φοράμε τη βέρα ή το …