Τετάρτη, 12 Μάιος 2021
Home / Δρόμοι Υγείας / Γιαούρτι το αγαπημένο μας

Γιαούρτι το αγαπημένο μας

Αγαπάμε το γιαούρτι

Για το γιαούρτι τα βακτήρια αυτά πρέπει να είναι <<ζωντάνα >> στο γιαούρτι μέχρι την κατανάλωσή του, καθώς στη δράση τους οφείλονται οι ευεργετικές του ιδιότητες. Το γιαούρτι είναι μια υγιείνη, θρεπτική και ίδιαιτερα εύπεπτη τροφή, ιδανική για όλες τισ ηλικίες . Το γιαούρτι παρασκευάζεται με γάλα αποτελούν την κύρια πηγή ασβεστίου και γι’αυτό πρέπει να περιλαμβάνεται στην καθημερινή διατροφή του ανθρώπου ο λόγως είναι οτί έχει υψηλή βιολογική αξία.

Οφέλη 

Το γιαούρτι συμβάλει στην υγεία του εντέρου περιέχει ζωντανούς μικροοργανισμούς οι οποίοι ρυθμίζουν την ισορροπία της εντερικής xλωρίδας, που είναι σημαντική για τη σωστή λειτουργία του εντέρου και την αποφυγή γαστρεντερικών προβλημάτων. Επιπλέον, ένα από τα βακτήρια του γιαουρτιού, το λακτομπάκιλους, αποδείχθηκε ότι καταστέλλει την παραγωγή ενζύμων που ευνοούν την ανάπτυξη κακοήθων όγκων στο παχύ έντερο.

 

Διατροφική αξία 

Κάθε 100 γραμμάρια γιαουρτιού περιέχουν

  • Ενέργεια:61 θερμίδες
  • Υδατάνθρακες 4,7γρ.
  • Σάκχαρα 4,7γρ.
  • Λίπος 3,3γρ.
  • πρωτεΐνες 3,5γρ.
  • Βιταμίνη Α
  • Ασβέστιο

3 λόγοι που πρέπει να τρώμε γιαούρτι 

  1. Είναι τροφή που αφομοιώνεται εύκολα. Το γάλα χρειάζεται 4 ώρες για να χωνευτεί ενώ το γιαούρτι μόνο 1 ώρα, στο γιαούρτι δε γίνονται αρκετές ζυμώσεις, με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται κατά 93% από το έντερο πολύ πιο εύκολα από το γάλα.
  2. Καταπολεμά τις διάρροιες, που προέρχονται από λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, γιατί οι βάκιλοι του, εξουδετερώνουν τα μικρόβια που τις προκαλούν.
  3. Καταπολεμά την χρόνια δυσκοιλιότητα, γιατί η υφή του είναι μαλακή  ώστε να μπορεί τις συσπάσεις ενός  εντέρου και οι βάκιλοί του εξυγιαίνουν τη χλωρίδα του εντέρου, απομακρύνοντας τις τοξίνες που συγκεντρώνονται.

Γιατί το «παραδοσιακό» γιαούρτι έχει πέτσα;

Στο παραδοσιακό γιαούρτι τα λιπαρά του γάλακτος διαχωρίζονται και ανεβαίνουν στην επιφάνεια όσο πήζει, κι έτσι σχηματίζεται ένα παχύ στρώμα, το οποίο δημιουργεί την πέτσα.

 

Ιστορία 

Από ανάγλυφες παραστάσεις που βρέθηκαν στη Μέση Ανατολή στην περιοχή της αρχαίας Βαβυλωνίας γίνεται φανερό ότι ο άνθρωπος άρμεγε την αγελάδα και επεξεργαζόταν το γάλα της τουλάχιστον από το 2900 π.Χ. Η σχέση όμως του ανθρώπου με τα ζώα και το γάλα τους θα είναι ασφαλώς αρχαιότερη και μόνο όταν ανέπτυξε κάποιο πολιτισμό μπόρεσε να αφήσει κάποιες μαρτυρίες γύρω από τη σχέση αυτή. Τότε οι ανθρώποι είχαν πρόβλημα με τη συντήρηση του γιαουρτιού γιατί είχαν αλλοίωσεις οι μικροοργανίσμοι και γι’αυτό ξίνιζε γρήγορα και το καταναλώναν άμεσα ή το καταναλώναν ξινό.Εφόσον στο γάλα επικρατούσαν τα βακτήρια γαλακτικού οξέος η γεύση του ξινισμένου γάλακτος ήταν ευχάριστη κι αυτό έγινε η αφορμή να δημιουργηθεί το πρώτο ίσως γαλακτοκομικό προϊόν το «ξινόγαλα» το οποίο από μερίδα του ελληνικού λαού -τους πόντιους – λέγεται ακόμη «ξύγαλα» προφανώς το συγκεκομμένο από τη λέξη της αρχαίας ελληνικής «οξύγαλα» δηλαδή το ξινόγαλα.

 

Check Also

Το Ελαιόλαδο σώζει την ζωή μας

Το ελαιόλαδο στην αχαιότητα  Το ελαιόλαδο στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. …